Осигуряване на писмени и устни и преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации

Обществената поръчка е с предмет „Осигуряване на писмени и устни и преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации”. Състои се от 2 (две) обособени позиции: „Осигуряване на писмени преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации“; „Осигуряване на устни преводи за нуждите на …

CPV: 32350000 Partes de equipo de sonido y vídeo, 79500000 Servicios de ayuda en las funciones de oficina, 79530000 Servicios de traducción, 79540000 Servicios de interpretación
Plazo:
16 de octubre de 2024 a las 23:59
Tipo de plazo:
Presentación de una oferta
Lugar de ejecución:
Осигуряване на писмени и устни и преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации
Organismo adjudicador:
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Número de premio:
407611

1. Купувач

1.1 Купувач

Официално наименование : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Правна категория на купувача : Орган на централната власт
Дейност на възлагащия орган : Икономически дейности

2. Процедура

2.1 Процедура

Заглавие : Осигуряване на писмени и устни и преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации
Описание : Обществената поръчка е с предмет „Осигуряване на писмени и устни и преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации”. Състои се от 2 (две) обособени позиции: „Осигуряване на писмени преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации“; „Осигуряване на устни преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации“. Централният орган за покупки ще сключи отделно рамково споразумение за всяка обособена позиция с първите до четирима класирани участници по съответната обособена позиция. Възложителите провеждат вътрешен конкурентен избор по реда на чл. 82, ал. 3 и 4 от ЗОП, по критерий "най-ниска цена", с определените изпълнители по рамковото споразумение в ЦАИС ЕОП и сключват един договор въз основа на рамковото споразумение.
Идентификатор на процедурата : beee35b9-da83-465a-94c9-2f479831017c
Вътрешен идентификатор : 407611
Вид процедура : Открита
Процедурата се ускорява : не
Обосновка на ускорената процедура :
Основни характеристики на процедурата :

2.1.1 Цел

Естество на поръчката : Услуги
Основна класификация ( cpv ): 79500000 Секретарски и преводачески услуги; услуги по размножаване
Допълнителна класификация ( cpv ): 79530000 Услуги по писмени преводи
Допълнителна класификация ( cpv ): 79540000 Услуги по устни преводи

2.1.2 Място на изпълнение

Държава : България
На всяко място в дадена държава
Допълнителна информация : Услугата по рамковото споразумение за обособена позиция №1 – на територията на цялата страна -„NUTS: BG България“; Услугата по рамковото споразумение за обособена позиция № 2 - на територията на гр. София, на територията на цялата страна -„NUTS: BG България“ или чужбина.

2.1.3 Стойност

Прогнозна стойност, без да се включва ДДС : 6 900 000 Лев

2.1.4 Обща информация

Допълнителна информация : Възложителят ще отстрани от участие всеки участник, за когото са налице обстоятелствата: 1 по чл. 54 и чл. 107 от ЗОП; 2. по чл. 55, ал. 1, т. 1-3 от ЗОП (обстоятелството по чл. 55, ал. 1, т. 2 се прилага за извършване на търговска дейност); 3. по чл. 3, т. 8 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици; 4. по чл. 87 от Закона за противодействие на корупцията; 5. който участва за тази поръчка като подизпълнител на друг участник или участва като член на обединение в офертата на друг участник; 6. който е свързано лице с друг участник в същата процедура; 7. по чл. 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 г. на Съвета относно ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Критерий за възлагане съгласно чл. 70, ал. 2, т. 1 от ЗОП – „най-ниска цена“. За целите на оценката, под „най-ниска цена“ се разбира най-ниската предложена обща цена, получена в ценовия образец за съответната обособена позиция. Възложителят определя следната базова стойност при прилагане на чл. 72, ал. 1, т. 2 от ЗОП: - ОП 1 – 58 лв. без ДДС, получена по формулата в ЦП за ОП1 чрез осреднени цени за писмен превод за 3-те групи езици по вид превод (обикновен, бърз и експресен) от действащите РС и проведеното пазарно проучване; - ОП 2 - 872 лв. без ДДС, получена по формулите в ЦП за ОП2 чрез осреднени цени за КП и СП от действащите РС и проведеното пазарно проучване за цени за устен превод и наемане/осигуряване на специализирано преводаческо оборудване. В обхвата на настоящата поръчка могат да се включват услуги за осигуряване на писмени и устни преводи, финансирани със средства по програми или фондове на Европейския съюз, или от други международни донори или финансови институции по преценка на възложителите, съгласно чл. 4, ал. 6 от ПМС № 385/2015 г. При подписване на рамковото споразумение, гаранция за изпълнение не се внася. Гаранция за изпълнение на договорите, сключени въз основа на рамковото споразумение се изисква съгласно чл. 111 от ЗОП.
Правно основание :
Директива 2014/24/ЕС

2.1.5 Условия за възлагане на обществена поръчка

Условия за подаване :
Максимален брой обособени позиции, за които един оферент може да подаде оферти : 2

2.1.6 Основания за изключване

Участие в престъпна организация : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 321 или чл. 321а от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел А.
Корупция : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 301-307 от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел А.
Измами : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 209-213 от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел А.
Терористични престъпления или престъпления, които са свързани с терористични дейности : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 108а от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)- чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел А.
Изпиране на пари или финансиране на тероризма : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 253-260 от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел А.
Детски труд и други форми на трафик на хора : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 159а-159г от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел А.
Плащане на данъци : Кандидатът или участникът има задължения за данъци по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и лихвите по тях към държавата или към общината по седалището на възложителя и на кандидата или участника, или аналогични задължения съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен, доказани с влязъл в сила акт на компетентен орган (чл. 54, ал. 1, т. 3 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел Б.
Плащане на социалноосигурителни вноски : Кандидатът или участникът има задължения за задължителни осигурителни вноски по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и лихвите по тях към държавата или към общината по седалището на възложителя и на кандидата или участника, или аналогични задължения съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен, доказани с влязъл в сила акт на компетентен орган, (чл. 54, ал. 1, т. 3 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел Б.
Нарушение на задължения в областта на екологичното право : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 352-353е от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Нарушение на задължения в областта на социалното право : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 172 или чл. 192а от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Нарушение на задължения в областта на трудовото право : Кандидатът или участникът е извършил нарушение по чл. 118, 128, 245 и 301-305 от Кодекса на труда, установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение, или аналогични нарушения, установени с акт на компетентен орган, съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен (чл. 54, ал. 1, т. 6 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Пряко или косвено участие в подготовката на процедурата за възлагане на обществена поръчка : Налице e неравнопоставеност в случаите по чл. 44, ал. 5 от ЗОП ( чл. 54, ал. 1, т. 4 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Конфликт на интереси, свързан с участието в процедурата за възлагане на обществена поръчка : Налице е конфликт на интереси по смисъла на § 2, т. 21 от ДР на ЗОП, който не може да бъде отстранен (чл. 54, ал. 1, т. 7 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Е виновен за погрешно представяне на информация, не е в състояние да представи необходимите документи и е получил поверителна информация във връзка с тази процедура : За кандидата или участника е установено, че: - е представил документ с невярно съдържание, с който се доказва декларираната липса на основания за отстраняване или декларираното изпълнение на критериите за подбор (чл. 54, ал. 1, т. 5 от ЗОП); - не е предоставил изискваща се информация, свързана с удостоверяване липсата на основания за отстраняване или изпълнението на критериите за подбор (чл. 54, ал. 1, т. 5 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Чисто национални основания за изключване : За кандидата или участника е налице някое от следните обстоятелства: осъден е с влязла в сила присъда за престъпления по чл. 194 – 208, чл. 213а – 217, чл. 219 – 252 и чл. 254а – 255а и чл. 256 - 260 НК (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП); извършил е нарушения по чл.61, ал.1, чл.62, ал.1 или 3, чл.63, ал.1 или 2, чл.228, ал.3 от Кодекса на труда и по чл.13, ал.1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, установени с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение (чл.54, ал.1, т.6 от ЗОП); обстоятелство по чл. 3, т. 8 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици; обстоятелства по чл. 87 от Закона за противодействие на корупцията - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел Г.
Банкрут : Кандидатът или участникът е обявен в несъстоятелност по смисъла на Търговския закон (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Неплатежоспособност : Кандидатът или участникът е в производство по несъстоятелност (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Споразумение с кредиторите : Кандидатът или участникът е сключил извънсъдебно споразумение с кредиторите си по смисъла на чл. 740 от Търговския закон (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Аналогична на несъстоятелност ситуация съгласно националното законодателство : Съгласно законодателството на държавата, в която е установено, чуждестранно лице се намира в положение, подобно на: обявен в несъстоятелност; в производство по несъстоятелност; в процедура по ликвидация; сключено извънсъдебно споразумение с кредиторите; преустановена дейност (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Администриране на активите от ликвидатор : Кандидатът или участникът е в процедура по ликвидация по смисъла на Търговския закон (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Прекратена стопанска дейност : Кандидатът или участникът е преустановил дейността си (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Тежко професионално нарушение : Кандидатът или участникът е лишен от правото да упражнява определена професия или дейност съгласно законодателството на държавата, в която е извършено деянието (чл. 55, ал. 1, т. 2 от ЗОП - чрез попълване на е- ЕЕДОП, Част III, раздел В.
Споразумения с други икономически оператори за нарушаване на конкуренцията : Кандидатът или участникът е сключил споразумение с други лица с цел нарушаване на конкуренцията, когато нарушението е установено с акт на компетентен орган (чл. 55, ал. 1, т. 3 от ЗОП) - чрез попълване на е-ЕЕДОП, Част III, раздел В.

5. Обособена позиция

5.1 Технически идентификатор на партията : LOT-0001

Заглавие : Осигуряване на писмени преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации
Описание : Поръчката по обособена позиция № 1 касае предоставяне на професионални преводачески услуги под формата на писмени (експресни, бързи и обикновени) преводи от чужд на български език и обратно от български на чужд език. В обхвата на писмените преводи се включват преводи от и на английски, френски, немски, италиански, испански, португалски и други езици (от 3 групи), за които в процеса на изпълнение на рамковото споразумение би могла да възникне необходимост от осигуряване на преводач. В обхвата на обособена позиция № 1 се включват и услуги по легализация и заверка на документи при необходимост. Изискванията за изпълнението на поръчката са описани подробно в техническата спецификация. Централният орган за покупки (ЦОП) ще сключи рамково споразумение с до 4 (четирима) изпълнители. Срокът за изпълнение на рамковото споразумение е 24 месеца от датата на неговото сключване. Възложителите провеждат вътрешен конкурентен избор по реда на чл. 82, ал. 3 и 4 от ЗОП, по критерий "най-ниска цена", с определените изпълнители по рамковото споразумение в ЦАИС ЕОП и сключват един договор въз основа на рамковото споразумение. Обособената позиция е с прогнозен обем от 210 500 страници писмен превод, формат А4-стандартна машинописна страница по БДС, общо за различните видове поръчки (експресен, бърз и обикновен) и за различните видове езици, посочени в Техническата спецификация. Същият е индикативен и не е обвързващ. Въпреки че не могат да бъдат определени предварително обемите на преводите по различните групи езици, участниците могат да разгледат коефициентите на тежест в образеца на Ценово предложение (Образец 3.1. от Документацията), които дават индикация относно по-често употребяваните групи езици от възложителите. В срока на изпълнение на рамковото споразумение за обособената позиция могат да постъпват заявки с различен обем и вид писмен превод, без да се надвишава максималната му стойност. Конкретните заявки се определят от възложителите по приложение №6 от проекта на РС.
Вътрешен идентификатор : 407616

5.1.1 Цел

Естество на поръчката : Услуги
Основна класификация ( cpv ): 79530000 Услуги по писмени преводи
Варианти :
Описание на опциите : Опция за удължаване на срока на РС – с до 6 месеца, при наличен фин.ресурс, без увеличаване стойността на РС.

5.1.2 Място на изпълнение

Държава : България
На всяко място в дадена държава
Допълнителна информация : Услугата по рамковото споразумение за обособена позиция №1 – на територията на цялата страна -„NUTS: BG България“

5.1.3 Очаквана продължителност

Начална дата : 01/01/2025
Срок : 24 Месец

5.1.4 Подновяване

Максимален брой подновявания : 0

5.1.5 Стойност

Прогнозна стойност, без да се включва ДДС : 4 000 000 Лев
Максимална стойност за рамковото споразумение : 4 000 000 Лев

5.1.6 Обща информация

Запазено участие : Участието не е запазено.
Проект за възлагане на обществена поръчка, който не е финансиран със средства от ЕС
Поръчката попада в приложното поле на Споразумението за държавните поръчки (СДП) : не

5.1.7 Стратегически обществени поръчки

Цел на стратегическите обществени поръчки : Няма стратегическа обществена поръчка
Критерии за екологосъобразна поръчка : Няма критерии за екологосъобразни обществени поръчки

5.1.8 Критерии за достъпност

Критерии за достъпността за лицата с увреждания не са включени, а обосновката е следната
Обосновка : Съгл. чл. 12, ал. 4 от ЗОП, Централните органи за покупки не са длъжни да запазват поръчки, които попадат в обхвата на списъка по ал. 1, т. 1 от същия чл. 12 от ЗОП. Преводаческите услуги не попадат в Списъка на стоките и услугите по чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗОП, приет с РЕШЕНИЕ № 591 на МС от 18 юли 2016 г.

5.1.9 Критерии за подбор

Критерий :
Вид : Икономическо и финансово състояние
Наименование : Минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, изчислен на база годишните обороти - чл. 61, ал. 1, т. 1 от ЗОП.
Описание : Участникът следва да е реализирал минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, общо за последните три приключили финансови години, в зависимост от обособената позиция, за която участва. За обособена позиция №1 минималният конкретен годишен оборот е 300 000 лв. (триста хиляди лв.). Чрез попълване на информация в е-ЕЕДОП, в Част IV, раздел Б, „Конкретен годишен оборот“ общо за последните три приключили финансови години. При поискване от страна на възложителя на документи, чрез които се доказва посочената в Част IV, раздел Б информация, същият ще приеме документи съгласно чл. 62 ,ал. 1 от ЗОП - справка за оборота в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, както и хипервръзка към публични регистри, където биха могли да бъдат установени декларираните обстоятелства. Под „оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката“ за обособена позиция №1 следва да се разбира оборот, реализиран от предоставяне на писмени преводи. Изискването е съобразено с броя на рамковите изпълнители и 3-годишния период за оборота, както и с чл. 61, ал. 2 от ЗОП и чл. 59, ал. 2 от ЗОП. Когато участникът е обединение, което не е ЮЛ, съответствието с изискването се доказва от обединението участник, а не от всяко от лицата, включени в него. Възложителят може да изисква по всяко време след отварянето на офертите представяне на всички или част от документите, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП (чл. 67, ал. 5 от ЗОП).
Критерий :
Вид : Технически и професионални способности
Наименование : Сертификат за качество в сферата на писмените преводачески услуги - чл. 63, ал. 1, т. 10 от ЗОП.
Описание : Участникът следва да притежава валиден сертификат, издаден от акредитиран орган за внедрена и сертифицирана система за управление на качеството в сферата на писмените преводаческите услуги, съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 17100:2015/A1:2017 „Писмени преводачески услуги. Изисквания за предоставяне на писмени преводачески услуги“ или еквивалент/ или еквивалентни мерки за осигуряване на качество, в чийто обхват е включена услугата, предмет на поръчката. Чрез попълване на информация в е-ЕЕДОП, като отговор на въпрос тип „Да/Не“ в Част IV, раздел Г: „Схеми за осигуряване на качеството и стандарти за екологично управление“, т. „Сертификати от независими органи, удостоверяващи стандарти за осигуряване на качеството“: Участникът декларира, че притежава валиден сертификат, издаден от акредитиран орган за внедрена и сертифицирана система за управление на качеството в сферата на писмените преводаческите услуги, съгласно изискванията на международния стандарт БДС EN ISO 17100:2015/A1:2017 „Писмени преводачески услуги. Изисквания за предоставяне на писмени преводачески услуги“ или еквивалент/ или еквивалентни мерки за осигуряване на качество, в чийто обхват е включена услугата, предмет на поръчката. Участникът посочва стандарта, по който е сертифициран, както и обхвата и валидността на сертификата, чрез допълнително приложен документ към подвъпрос. 1.1. „Представете ЕЕДОП за участника“ или чрез прилагане на копие на сертификата. При поискване от страна на възложителя на документи, чрез които се доказва посочената в Част IV, раздел Г, същият ще приеме копие на сертификата, издаден по реда на чл. 64, ал. 5 от ЗОП или друго подходящо доказателство по чл. 64 от ЗОП, включително посочване на сайт в интернет, където е достъпен сертификата за управление на качество. Когато участникът е обединение, което не е ЮЛ, съответствието с изискването за притежаване на сертификат се доказва, съобразно разпределението на участието на партньорите при изпълнение на дейностите, предвидено в договора за създаване на обединението (чл. 59, ал. 6 от ЗОП). Възложителят може да изисква по всяко време след отварянето на офертите представяне на всички или част от документите, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП (чл. 67, ал. 5 от ЗОП).

5.1.10 Критерии за възлагане

Критерий :
Вид : Цена
Наименование : Най-ниска цена.
Описание : Икономически най-изгодната оферта за настоящата поръчка се определя въз основа на критерий за възлагане: „НАЙ-НИСКА ЦЕНА“ на основание чл. 70, ал. 2, т. 1 от ЗОП. За ОП 1, под най-ниска цена се разбира „Предлагана обща цена за целите на оценката–ЦП“, в лв. без ДДС и се изчислява се по формула, съгласно Образец № 3.1. "Ценово предложение ОП1", приложение към Документацията за участие, както и от вградения детайлен ценови образци в ЦАИС ЕОП. Получената в резултат на пресмятането „обща цена“ служи за целите на оценката и автоматичното класиране на офертите. Информация за това как се формира цената, въз основа на която се конкурират участниците е показана в Образец - № 3.1. „Ценово предложение за ОП1“ от Документацията за участие, където са посочени коефициенти на тежест за съответните групи езици. Заложените коефициенти за тежест за съответните групи езици в образците на ЦП са извлечени от изпълнението на текущите РС на ЦОП за преводи и честотата, с която се употребяват езиците от групите езици в държавната администрация. В проекта на РС / договор/ образец на Покана е указано да се предоставя предварителна информация от възложителите за по-рядко употребяваните езици от групата „други езици“, включително област на интерпретация, за да могат своевременно рамковите изпълнители да отреагират на конкретните нужди на възложителите по места.
Описание на метода, който трябва да се използва, ако претеглянето не може да бъде изразено по критерии :
Обосновка за непосочване на тежестта на критериите за възлагане :

5.1.11 Документация за възлагане на обществена поръчка

Езици, на които документацията за обществената поръчка е официално достъпна : български
Адрес на документацията за обществената поръчка : https://app.eop.bg/today/407611
Ad hoc канал за комуникация :
Наименование : ЦАИС ЕОП

5.1.12 Условия за възлагане на обществена поръчка

Условия за подаване :
Електронно подаване : Задължително
Адрес за подаване : https://app.eop.bg/today/407611
Езици, на които могат да се подават оферти или заявления за участие : български
Електронен каталог : Забранено
Изисква се усъвършенстван или квалифициран електронен подпис или печат (съгласно определенията в Регламент (ЕС) № 910/2014)
Варианти : Забранено
Краен срок за получаване на оферти : 16/10/2024 23:59 +03:00
Краен срок, до който търгът трябва да остане валиден : 6 Месец
Информация за обществената поръчка :
Дата на отваряне : 18/10/2024 13:00 +03:00
Място : В системата
Условия на договора :
Изпълнението на договора трябва да се извършва в рамките на програми за създаване на защитени работни места : Не
Изисква се споразумение за неразкриване на информация : не
Електронно фактуриране : Разрешено
Ще се използва електронно поръчване : не
Ще се използва електронно плащане : не
Информация за крайните срокове за преразглеждане : Срокът за подаване на жалби е 10 дни съгласно чл. 197, ал. 1, т. 1 от ЗОП. Жалба се подава до КЗК. Линк към КЗК: http://www.cpc.bg

5.1.15 Техники

Рамково споразумение :
Рамково споразумение с подновяване на състезателната процедура
Максимален брой участници : 4
Обосновка на срока на действие на рамковото споразумение : Рамковото споразумение влиза в сила от момента на сключването му за срок от 24 месеца.
Допълнително покритие от купувача : Ползватели на рамковите споразумения: Възложителите по чл. 4, ал. 1 от ПМС № 385/2015 г., по приложение № 6 от проекта на РС.
Информация за динамичната система за покупки :
Няма динамична система за покупки
Електронен търг : не

5.1.16 Допълнителна информация, медиация и преразглеждане (обжалване)

Oрганизация, отговаряща за преразглеждането (обжалването) : Комисия за защита на конкуренцията
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за данъците, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката : Национална агенция за приходите
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за опазването на околната среда, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката : Министерство на околната среда и водите
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за защитата на заетостта и условията на труд, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката : Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"
Организация, която предоставя допълнителна информация за процедурата за възлагане : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Организация, която предоставя достъп до документацията за поръчката без връзка с интернет : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Организация, предоставяща повече информация за процедурите за преглед (обжалване) : Комисия за защита на конкуренцията
Организация, която получава заявленията за участие : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Организация, която обработва офертите : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ

5.1 Технически идентификатор на партията : LOT-0002

Заглавие : Осигуряване на устни преводи за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации
Описание : Поръчката по обособена позиция № 2 касае предоставяне на професионални преводачески услуги за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации, под формата на устни / консекутивни и симултанни/ (КП/СП) преводи от чужд на български език и обратно от български на чужд език. В обхвата на устните преводи се включват преводи от и на английски, френски, немски и други езици (от 3 групи за КП и 2 групи за СП), за които в процеса на изпълнение на рамковото споразумение би могла да възникне необходимост от осигуряване на преводач/чи. Изискванията за изпълнението на поръчката са описани подробно в техническата спецификация. Централният орган за покупки (ЦОП) ще сключи рамково споразумение с до 4 (четирима) изпълнители. Срокът за изпълнение на рамковото споразумение е 24 месеца от датата на неговото сключване. Възложителите провеждат вътрешен конкурентен избор по реда на чл. 82, ал. 3 и 4 от ЗОП, по критерий "най-ниска цена", с определените изпълнители по рамковото споразумение в ЦАИС ЕОП и сключват един договор въз основа на рамковото споразумение. Обособената позиция е с прогнозен обем от 23 000 часа устен превод (общо за КП и СП). Същият е индикативен и не е обвързващ. Въпреки че не могат да бъдат определени предварително обемите на преводите по различните групи езици, участниците могат да разгледат коефициентите на тежест в образеца на Ценово предложение (Образец 3.2. от документацията), които дават индикация относно по-често употребяваните групи езици от възложителите. В срока на изпълнение на рамковото споразумение за обособената позиция могат да постъпват заявки с различен обем устен превод, както за КП, така и за СП, без да се надвишава максималната му стойност. Конкретните заявки се определят от възложителите при изпълнението на договорите, сключени по РС на ЦОП.
Вътрешен идентификатор : 407621

5.1.1 Цел

Естество на поръчката : Услуги
Основна класификация ( cpv ): 79540000 Услуги по устни преводи
Допълнителна класификация ( cpv ): 32350000 Части за аудио- и видеооборудване
Варианти :
Описание на опциите : Опция за удължаване на срока на РС – с до 6 месеца, при наличен фин.ресурс, без увеличаване стойността на РС.

5.1.2 Място на изпълнение

Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Допълнителна информация : Услугата по рамковото споразумение за обособена позиция № 2 - на територията на гр. София, на територията на цялата страна -„NUTS: BG България“ или чужбина.

5.1.3 Очаквана продължителност

Начална дата : 01/01/2025
Срок : 24 Месец

5.1.4 Подновяване

Максимален брой подновявания : 0

5.1.5 Стойност

Прогнозна стойност, без да се включва ДДС : 2 900 000 Лев
Максимална стойност за рамковото споразумение : 2 900 000 Лев

5.1.6 Обща информация

Запазено участие : Участието не е запазено.
Проект за възлагане на обществена поръчка, който не е финансиран със средства от ЕС
Поръчката попада в приложното поле на Споразумението за държавните поръчки (СДП) : не

5.1.7 Стратегически обществени поръчки

Цел на стратегическите обществени поръчки : Няма стратегическа обществена поръчка
Критерии за екологосъобразна поръчка : Няма критерии за екологосъобразни обществени поръчки

5.1.8 Критерии за достъпност

Критерии за достъпността за лицата с увреждания не са включени, а обосновката е следната
Обосновка : Съгл. чл. 12, ал. 4 от ЗОП, Централните органи за покупки не са длъжни да запазват поръчки, които попадат в обхвата на списъка по ал. 1, т. 1 от същия чл. 12 от ЗОП. Преводаческите услуги не попадат в Списъка на стоките и услугите по чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗОП, приет с РЕШЕНИЕ № 591 на МС от 18 юли 2016 г.

5.1.9 Критерии за подбор

Критерий :
Вид : Икономическо и финансово състояние
Наименование : Минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, изчислен на база годишните обороти - чл. 61, ал. 1, т. 1 от ЗОП.
Описание : Участникът следва да е реализирал минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, общо за последните три приключили финансови години, в зависимост от обособената позиция, за която участва. За обособена позиция №2 минималният конкретен годишен оборот е 200 000 лв. (двеста хиляди лв.). Чрез попълване на информация в е-ЕЕДОП, в Част IV, раздел Б, „Конкретен годишен оборот“ общо за последните три приключили финансови години. При поискване от страна на възложителя на документи, чрез които се доказва посочената в Част IV, раздел Б информация, същият ще приеме документи съгласно чл. 62 ,ал. 1 от ЗОП - справка за оборота в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, както и хипервръзка към публични регистри, където биха могли да бъдат установени декларираните обстоятелства. Под „оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката“ за обособена позиция № 2 следва да се разбира оборот, реализиран от предоставяне на устни преводи. Изискването е съобразено с броя на рамковите изпълнители и 3-годишния период за оборота, както и с чл. 61, ал. 2 от ЗОП и чл. 59, ал. 2 от ЗОП. Когато участникът е обединение, което не е ЮЛ, съответствието с изискването се доказва от обединението участник, а не от всяко от лицата, включени в него. Възложителят може да изисква по всяко време след отварянето на офертите представяне на всички или част от документите, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП (чл. 67, ал. 5 от ЗОП).

5.1.10 Критерии за възлагане

Критерий :
Вид : Цена
Наименование : Най-ниска цена.
Описание : Икономически най-изгодната оферта за настоящата поръчка се определя въз основа на критерий за възлагане: „НАЙ-НИСКА ЦЕНА“ на основание чл. 70, ал. 2, т. 1 от ЗОП. За ОП 2, под най-ниска цена се разбира „Предлагана обща цена за целите на оценката–ЦП“, в лв. без ДДС и се изчислява по формула, съгласно Образец № 3.2. "Ценово предложение ОП2", приложение към Документацията за участие, както и от вградените детайлни ценови образци в ЦАИС ЕОП. Получената в резултат на пресмятането „обща цена“ служи за целите на оценката и автоматичното класиране на офертите. Информация за това как се формира цената, въз основа на която се конкурират участниците е показана в Образец № 3.2. „Ценово предложение ОП2“ от Документацията за участие, където са посочени коефициенти на тежест за съответните групи езици, КП и СП, вкл. и видовете преводачески кабинки. Заложените коефициенти за тежест за съответните групи езици в образците на ЦП са извлечени от изпълнението на текущите РС на ЦОП за преводи и честотата, с която се употребяват езиците от групите езици в държавната администрация. В проекта на РС / договор/ образец на Покана е указано да се предоставя предварителна информация от възложителите за по-рядко употребяваните езици от групата „други езици“, включително област на интерпретация, за да могат своевременно рамковите изпълнители да отреагират на конкретните нужди на възложителите по места.
Описание на метода, който трябва да се използва, ако претеглянето не може да бъде изразено по критерии :
Обосновка за непосочване на тежестта на критериите за възлагане :

5.1.11 Документация за възлагане на обществена поръчка

Езици, на които документацията за обществената поръчка е официално достъпна : български
Адрес на документацията за обществената поръчка : https://app.eop.bg/today/407611
Ad hoc канал за комуникация :
Наименование : ЦАИС ЕОП

5.1.12 Условия за възлагане на обществена поръчка

Условия за подаване :
Електронно подаване : Задължително
Адрес за подаване : https://app.eop.bg/today/407611
Езици, на които могат да се подават оферти или заявления за участие : български
Електронен каталог : Забранено
Изисква се усъвършенстван или квалифициран електронен подпис или печат (съгласно определенията в Регламент (ЕС) № 910/2014)
Варианти : Забранено
Краен срок за получаване на оферти : 16/10/2024 23:59 +03:00
Краен срок, до който търгът трябва да остане валиден : 6 Месец
Информация за обществената поръчка :
Дата на отваряне : 18/10/2024 13:00 +03:00
Място : В системата
Условия на договора :
Изпълнението на договора трябва да се извършва в рамките на програми за създаване на защитени работни места : Не
Изисква се споразумение за неразкриване на информация : не
Електронно фактуриране : Разрешено
Ще се използва електронно поръчване : не
Ще се използва електронно плащане : не
Информация за крайните срокове за преразглеждане : Срокът за подаване на жалби е 10 дни съгласно чл. 197, ал. 1, т. 1 от ЗОП. Жалба се подава до КЗК. Линк към КЗК: http://www.cpc.bg

5.1.15 Техники

Рамково споразумение :
Рамково споразумение с подновяване на състезателната процедура
Максимален брой участници : 4
Обосновка на срока на действие на рамковото споразумение : Рамковото споразумение влиза в сила от момента на сключването му за срок от 24 месеца.
Допълнително покритие от купувача : Ползватели на рамковите споразумения: Възложителите по чл. 4, ал. 1 от ПМС № 385/2015 г., по приложение № 6 от проекта на РС.
Информация за динамичната система за покупки :
Няма динамична система за покупки
Електронен търг : не

5.1.16 Допълнителна информация, медиация и преразглеждане (обжалване)

Oрганизация, отговаряща за преразглеждането (обжалването) : Комисия за защита на конкуренцията
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за данъците, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката : Национална агенция за приходите
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за опазването на околната среда, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката : Министерство на околната среда и водите
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за защитата на заетостта и условията на труд, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката : Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"
Организация, която предоставя допълнителна информация за процедурата за възлагане : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Организация, която предоставя достъп до документацията за поръчката без връзка с интернет : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Организация, предоставяща повече информация за процедурите за преглед (обжалване) : Комисия за защита на конкуренцията
Организация, която получава заявленията за участие : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Организация, която обработва офертите : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ

8. Организации

8.1 ORG-0001

Официално наименование : МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ - ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН ЗА ПОКУПКИ
Регистрационен номер : 000695406
Пощенски адрес : ул. Г. С. РАКОВСКИ № 102
Град : гр. София
Пощенски код : 1040
Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Звено за контакт : Галина Грудева
Електронна поща : cfcu@minfin.bg
Телефон : +359 298592775
Интернет адрес : https://www.minfin.bg
Профил на купувача : https://app.eop.bg/buyer/1095
Роли на тази организация :
Купувач
Централен орган за покупки, възлагащ обществени поръчки или сключващ рамкови споразумения за строителство, доставки или услуги, предназначени за други купувачи
Организация, която предоставя допълнителна информация за процедурата за възлагане
Организация, която предоставя достъп до документацията за поръчката без връзка с интернет
Организация, която получава заявленията за участие
Организация, която обработва офертите

8.1 ORG-0002

Официално наименование : Комисия за защита на конкуренцията
Регистрационен номер : 000698612
Пощенски адрес : бул. Витоша № 18
Град : София
Пощенски код : 1000
Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Звено за контакт : Комисия за защита на конкуренцията
Електронна поща : delovodstvo@cpc.bg
Телефон : +359 29356113
Факс : +359 29807315
Интернет адрес : http://www.cpc.bg
Роли на тази организация :
Oрганизация, отговаряща за преразглеждането (обжалването)
Организация, предоставяща повече информация за процедурите за преглед (обжалване)

8.1 ORG-0003

Официално наименование : Национална агенция за приходите
Регистрационен номер : 131063188
Пощенски адрес : бул. „Дондуков” 52
Град : София
Пощенски код : 1000
Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Електронна поща : infocenter@nra.bg
Телефон : +359 2 9859 6801
Интернет адрес : https://www.nra.bg
Роли на тази организация :
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за данъците, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката

8.1 ORG-0004

Официално наименование : Министерство на околната среда и водите
Регистрационен номер : 000697371
Пощенски адрес : бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 22
Град : гр. София
Пощенски код : 1000
Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Електронна поща : edno_gishe@moew.government.bg
Телефон : +359 2 940 65 01
Интернет адрес : https://www.moew.government.bg
Роли на тази организация :
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за опазването на околната среда, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката

8.1 ORG-0005

Официално наименование : Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"
Регистрационен номер : 831545394
Пощенски адрес : бул. "Княз Ал. Дондуков" № 3
Град : София
Пощенски код : 1000
Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Електронна поща : info@gli.government.bg
Телефон : +359 2 8101 753
Интернет адрес : https://gli.government.bg
Роли на тази организация :
Организация, която предоставя информация за общата нормативна уредба за защитата на заетостта и условията на труд, приложима на мястото, където ще се изпълнява поръчката

11. Информация за обявлението

11.1 Информация за обявлението

Идентификатор/версия на обявлението : 77608aac-5d93-4261-a176-d6b83cf570b9 - 01
Вид на формуляра : Състезателна процедура
Вид обявление : Обявление за поръчка или концесия – стандартен режим
Дата на изпращане на известието : 10/09/2024 17:27 +03:00
Езици, на които настоящото известие е официално достъпно : български

11.2 Информация за публикуването

Номер на публикуване на обявлението : 00549700-2024
Номер на броя на ОВ S : 178/2024
Дата на публикуване : 12/09/2024