Helsingin Metron raidevirtapiirien korvaushanke

HANKINNAN KOHDE Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (jäljempänä "HKL" tai "hankintayksikkö") kilpailuttaa Helsingin metron raidevirtapiirien korvaushankkeen sekä raidevirtapiirijärjestelmän huolto- ja ylläpitopalvelut. Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy (KLOY) edustaa Tilaajaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitosta (HKL) hankinnan toteuttamisessa, sopimuksen mukaisten palveluiden suorittamiseen liittyvissä asioissa ja valvoo, johtaa ja ohjaa sopimuksen mukaisen työn suorittamista. Tilaajana Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos …

CPV: 34632200 Equipo eléctrico de señalización para vías férreas, 45234115 Trabajos de señalización ferroviaria, 45234116 Trabajos de construcción de vías férreas, 45234123 Obras en la red de ferrocarriles parcialmente subterráneos, 48140000 Paquetes de software de control del tráfico ferroviario, 50000000 Servicios de reparación y mantenimiento, 71356400 Servicios de planificación técnica
Lugar de ejecución:
Helsingin Metron raidevirtapiirien korvaushanke
Organismo adjudicador:
Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos
Número de premio:
63H22

1. Ostaja

1.1 Ostaja

Virallinen nimi : Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos
Hankintayksikön toiminta : Kaupunkirautatie-, raitiotie-, johdinauto- tai linja-autopalvelut

2. Menettely

2.1 Menettely

Otsikko : Helsingin Metron raidevirtapiirien korvaushanke
Kuvaus : HANKINNAN KOHDE Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (jäljempänä "HKL" tai "hankintayksikkö") kilpailuttaa Helsingin metron raidevirtapiirien korvaushankkeen sekä raidevirtapiirijärjestelmän huolto- ja ylläpitopalvelut. Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy (KLOY) edustaa Tilaajaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitosta (HKL) hankinnan toteuttamisessa, sopimuksen mukaisten palveluiden suorittamiseen liittyvissä asioissa ja valvoo, johtaa ja ohjaa sopimuksen mukaisen työn suorittamista. Tilaajana Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos tekee hankintapäätöksen ja sopimuksen sekä sopimusmuutokset Urakoitsijan kanssa omien allekirjoitus- ja tilausvaltuuksiensa mukaisesti. Raidevirtapiirien korvaushankkeessa korvataan Helsingin kantametron elinkaarensa päässä oleva liikenteenohjausjärjestelmän raidevirtapiiriteknologia modernimmalla akselinlaskentateknologialla Ruoholahdesta itään olevalla osuudella. Raidevirtapiirien korvaamisen tavoitteena on varmistaa metron operoinnin jatkuvuus vaaditulla tasolla siten, että liikennöinti on turvallista, liikenteen häiriötaso on alhainen ja viankorjaus on mahdollisimman nopeaa. Lisäksi tavoitteena on, että operointi- ja kunnossapitokustannukset eivät kohoa. Näin voidaan varmistaa, että häiriötilanteista aiheutuu matkustajille mahdollisimman vähän haittaa. Metron raidevirtapiirien korvaushanke on osa Metron kapasiteettihanke -kokonaisuutta. Akselinlaskentajärjestelmän toimitukseen kuuluu muun muassa akselinlaskentajärjestelmä ja järjestelmän suunnittelu, asennus, koulutus sekä järjestelmän käytön tarvitsemat varaosat ja ohjelmistopäivitykset. Osallistumispyynnön liitteenä on urakkasopimus, joka määrittelee tarkemmin urakkasopimuksen kohteen ja urakkamuodon. Hankintaan kuuluu myös järjestelmään liittyvät huolto- ja ylläpitopalvelut ja tuki- ja jatkokehityspalvelut. Osallistumispyynnön liitteenä on huolto- ja ylläpitosopimus, joka määrittelee tarkemmin em. palveluja. Hankinta sisältää myös kaksi optiota: Optio 1, Raideosuuksien määrän lisääminen Optio 2, Asemien kohdalla olevien raideosuuksien muutostyöt Hankinnan kohde ja kohteeseen kuuluvat optiot on kuvattu tarkemmin liitteessä 1, Hankinnan kohteen yleiskuvaus. Hankintayksikkö ilmoittaa valitulle toimittajalle Optio 1:n mahdollisesta käyttämisestä viimeistään urakkasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Hankintayksikkö ilmoittaa valitulle toimittajalle Optio 2:n käyttöönotosta viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen Optio 2:n töiden aloitusta. SOPIMUSKAUSI Urakkasopimus tulee voimaan, kun molemmat sopijapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Huolto- ja ylläpitosopimus tulee voimaan, kun järjestelmän takuuaika on päättynyt. Urakkasopimus ja huolto- ja ylläpitosopimus (jäljempänä "sopimukset" allekirjoitetaan yhtä aikaa. Huolto- ja ylläpitosopimus on voimassa järjestelmän elinkaaren ja/tai käytön ajan.
Menettelytunniste : d63fceb5-d58b-499a-ac57-e657a6d74b44
Sisäinen tunniste : 63H22
Menettelyn tyyppi : Rajoitettu
Menettely on nopeutettu : ei
Perustelu nopeutetun menettelyn käytölle :
Menettelyn tärkeimmät piirteet : YLEISTÄ Hankintaan sovelletaan vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annettua lakia (1398/2016, "erityisalojen hankintalaki"). Tarjouskilpailu toteutetaan erityisalojen hankintalain mukaista rajoitettua menettelyä käyttäen. HANKINNAN ENNAKOITU ARVO Hankinnan ennakoitu arvo ylittää erityisalojen hankintalain 13§:ssä tarkoitetun EU-kynnysarvon. HANKINTAILMOITUKSET Hankinnasta on aikaisemmin julkaistu ohjeellinen kausi-ilmoitus (2024-007428) internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintasopimuksen tekemisestä tullaan tekemään myös jälki-ilmoitus. RAJOITETUN MENETTELYN KULKU Menettelyn ensimmäisessä vaiheessa hankintayksikkö julkaisee osallistumispyynnön, jolla ehdokkaita pyydetään jättämään osallistumishakemukset. Kaikki ne ehdokkaat, jotka täyttävät osallistumispyynnössä asetetut ehdokkaiden soveltuvuutta koskevat vaatimukset ja jotka ovat jättäneet osallistumispyynnön mukaiset osallistumishakemukset, hyväksytään tarjoajaksi menettelyn toiseen- eli tarjousvaiheeseen. Tässä osallistumispyynnössä ei rajata tarjousvaiheeseen hyväksyttävien ehdokkaiden vähimmäis- tai enimmäismäärää, vaan kaikki ne ehdokkaat, jotka täyttävät osallistumispyynnössä asetetut ehdokkaiden soveltuvuutta koskevat vaatimukset ja jotka ovat jättäneet osallistumispyynnön mukaisen osallistumishakemuksen, hyväksytään tarjoajiksi. Tarjouspyyntö lähetetään vain tarjousvaiheeseen hyväksytyille ehdokkaille. Tarjouspyynnön luottamukselliset liitteet tullaan toimittamaan osallistumispyynnön kohdassa "Muut tiedot" - "Salassapito, vaitiolovelvollisuus ja sopimussakko" ilmoitetun mukaisesti. Siltä osin kuin tarjouspyynnön sisältö ei ole luottamuksellista, tiedot ovat alustavasti osana osallistumispyyntöä liitteellä 6 ja sen alaliitteissä 6.1-6.7. Tällä pyritään antamaan hankinnan kohteesta ja urakan sekä palvelujen ehdoista mahdollisimman kattava kuva jo osallistumispyyntövaiheessa. Päätös tarjousvaiheeseen hyväksytyistä ehdokkaista lähetetään tiedoksi kaikille osallistumishakemuksen jättäneille ehdokkaille. Tavoitteena on, että tarjouspyyntö lähetetään tarjousvaiheeseen hyväksytyille ehdokkaille loka-marraskuun 2024 aikana.

2.1.1 Tarkoitus

Sopimuksen kategoria : Tavarat
Sopimuksen lisäkategoria : Palvelut
Sopimuksen lisäkategoria : Urakat
Pääasiallinen luokitus ( cpv ): 34632200 Rautateiden sähköiset merkinantolaitteet
Lisäluokitus ( cpv ): 45234115 Rautateiden merkinantojärjestelmään liittyvät työt
Lisäluokitus ( cpv ): 45234116 Radanrakennustyöt
Lisäluokitus ( cpv ): 45234123 Osittain maanalaisen junaradan työt
Lisäluokitus ( cpv ): 48140000 Rautatieliikenteen ohjausohjelmatuotteet
Lisäluokitus ( cpv ): 50000000 Korjaus- ja huoltopalvelut
Lisäluokitus ( cpv ): 71356400 Tekninen suunnittelu

2.1.2 Suorituspaikka

Maaryhmittely (NUTS) : Helsinki-Uusimaa ( FI1B1 )
Maa : Suomi

2.1.4 Yleistä tietoa

Oikeusperusta :
Direktiivi 2014/25/EU

2.1.6 Poissulkemisperusteet

Kansallisesta lainsäädännöstä johtuva konkurssia tai muuta sellaista vastaava tilanne : Tarjoaja on kansalliseen lainsäädäntöön ja kansallisiin määräyksiin perustuen yllämainittuja tilanteita vastaavassa samankaltaisessa menettelyssä.
Konkurssi : Tarjoaja on konkurssissa.
Korruptio : Tarjoajalle tai mille tahansa henkilölle, joka on sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai jolla on siinä päätös-, edustus- tai valvontavaltaa, annettu lahjonnasta lainvoimainen tuomio, joka on annettu enintään viisi vuotta sitten tai jolla suoraan vahvistettu poissulkeminen on edelleen voimassa.
Järjestelyt velkojien kanssa : Tarjoajalla on järjestelyjä velkojien kanssa.
Rikollisjärjestön toimintaan osallistuminen : Tarjoajalle tai henkilölle, joka on sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai jolla on siinä päätös-, edustus- tai valvontavaltaa, on annettu rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta lainvoimainen tuomio, joka on annettu enintään viisi vuotta sitten tai jolla suoraan vahvistettu poissulkeminen on edelleen voimassa.
Toisten talouden toimijoiden kanssa kilpailun vääristämiseksi tehdyt sopimukset : Tarjoaja on tehnyt muiden kanssa sopimuksia, joilla pyritään vääristämään kilpailua.
Ympäristölainsäädännön mukaisten velvoitteiden rikkominen : Tarjoaja on rikkonut ympäristölainsäädännön mukaisia velvoitteitaan.
Rahanpesu tai terrorismin rahoitus : Tarjoajalle itselleen tai mille tahansa henkilölle, joka on sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai jolla on siinä päätös-, edustus- tai valvontavaltaa, on annettu rahanpesusta tai terrorismin rahoituksesta lainvoimainen tuomio, joka on annettu enintään viisi vuotta sitten tai jolla suoraan vahvistettu poissulkeminen on edelleen voimassa.
Petos : Tarjoajalle tai mille tahansa henkilölle, joka on sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen, on annettu petoksesta lainvoimainen tuomio, joka on annettu enintään viisi vuotta sitten tai jolla suoraan vahvistettu poissulkeminen on edelleen voimassa.
Lapsityövoima ja muut ihmiskaupan muodot : Tarjoajalle itselleen tai mille tahansa henkilölle, joka on sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai jolla on siinä päätös-, edustus- tai valvontavaltaa, on annettu lapsityövoiman käytöstä tai muista ihmiskaupan muodoista lainvoimainen tuomio, joka on annettu enintään viisi vuotta sitten tai jolla suoraan vahvistettu poissulkeminen on edelleen voimassa.
Maksukyvyttömyys : Tarjoajan osalta on käynnistetty maksukyvyttömyys- tai likvidaatiomenettely.
Työlainsäädännön mukaisten velvoitteiden rikkominen : Tarjoaja on rikkonut työlainsäädännön mukaisia velvoitteitaan.
Varat selvitysmiehen hallinnassa : Tarjoajan varat ovat selvitysmiehen tai tuomioistuimen hallinnassa.
Syyllistyminen väärien tietojen antamiseen, tietojen antamatta jättämiseen, vaadittujen asiakirjojen antamiseen kykenemättömien tietojen toimittamiseen ja tätä menettelyä koskevien luottamuksellisten tietojen antamiseen : Tarjoajaa koskee jokin seuraavista tilanteista. a) on syyllistynyt väärän tiedon antamiseen poissulkemis- tai valintaperusteiden osalta, b) on jättänyt antamatta tällaisia tietoja, c) on toimittanut viiveellä tai ei lainkaan ostajan vaatimia tietoja, tai d) on yrittänyt vaikuttaa ostajan päätöksentekoprosessiin asiattomalla tavalla tai hankkinut luottamuksellista tietoa, joista voisi olla sille hankintamenettelyssä asiaankuulumatonta etua, taikka on toimittanut harhaanjohtavia tietoja, joilla voi olla merkittävä vaikutus poissulkemista, tarjoajan valintaa tai hankintaa koskeviin päätöksiin.
Puhtaasti kansalliset poissulkemisperusteet : Tarjoajan hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai edustus-,päätös- tai valvontavaltaa käyttävä henkilö on rikosrekisteristä ilmenevällä lainvoimaisella tuomiolla tuomittu työturvallisuusrikoksesta, työaikasuojelurikoksesta, työsyrjinnästä, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamisesta tai luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä.
Talouden toimijan hankintamenettelyyn osallistumisesta johtuvat eturistiriidat : Tarjoajan osallistumisesta hankintamenettelyyn aiheutuu eturistiriitoja.
Välitön tai välillinen osallistuminen tämän hankintamenettelyn valmisteluun : Tarjoaja tai tarjoajaan liittyvä yritys on antanut ostajalle neuvoja tai muulla tavoin osallistunut hankintamenettelyn valmisteluun.
Syyllistyminen ammatin harjoittamiseen liittyvään vakavaan virheeseen : Tarjoaja on syyllistynyt ammatin harjoittamiseen liittyvään vakavaan virheeseen.
Ennenaikainen irtisanominen, vahingonkorvaukset tai muut vastaavat seuraamukset : Tarjoajan aikaisempia hankintasopimuksia tai käyttöoikeussopimuksia on irtisanottu ennenaikaisesti tai kyseisen aikaisemman sopimuksen yhteydessä on vaadittu vahingonkorvauksia tai määrätty muita vastaavia seuraamuksia.
Sosiaalilainsäädännön mukaisten velvoitteiden rikkominen : Tarjoaja on rikkonut sosiaalilainsäädännön mukaisia velvoitteitaan.
Sosiaaliturvamaksujen maksaminen : Tarjoaja on rikkonut sosiaaliturvamaksujen maksamiseen liittyviä velvoitteitaan sijoittumismaassaan tai ostajan maassa.
Liiketoiminta on keskeytetty : Tarjoajan liiketoiminta on keskeytetty.
Verojen maksu : Tarjoaja on rikkonut verojen maksamiseen liittyviä velvoitteitaan sijoittumismaassaan tai ostajan maassa.
Terrorismirikokset tai terroritoimintaan liittyvät rikokset : Tarjoajalle itselleen tai mille tahansa henkilölle, joka on sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai jolla on siinä päätös-, edustus- tai valvontavaltaa, annettu terrorismirikoksesta tai terroritoimintaan liittyvästä rikoksesta lainvoimainen tuomio, joka on annettu enintään viisi vuotta sitten tai jolla suoraan vahvistettu poissulkeminen on edelleen voimassa.

5. Erä

5.1 Tekninen tunnus erälle : LOT-0000

Otsikko : Helsingin Metron raidevirtapiirien korvaushanke
Kuvaus : HANKINNAN KOHDE Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (jäljempänä "HKL" tai "hankintayksikkö") kilpailuttaa Helsingin metron raidevirtapiirien korvaushankkeen sekä raidevirtapiirijärjestelmän huolto- ja ylläpitopalvelut. Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy (KLOY) edustaa Tilaajaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitosta (HKL) hankinnan toteuttamisessa, sopimuksen mukaisten palveluiden suorittamiseen liittyvissä asioissa ja valvoo, johtaa ja ohjaa sopimuksen mukaisen työn suorittamista. Tilaajana Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos tekee hankintapäätöksen ja sopimuksen sekä sopimusmuutokset Urakoitsijan kanssa omien allekirjoitus- ja tilausvaltuuksiensa mukaisesti. Raidevirtapiirien korvaushankkeessa korvataan Helsingin kantametron elinkaarensa päässä oleva liikenteenohjausjärjestelmän raidevirtapiiriteknologia modernimmalla akselinlaskentateknologialla Ruoholahdesta itään olevalla osuudella. Raidevirtapiirien korvaamisen tavoitteena on varmistaa metron operoinnin jatkuvuus vaaditulla tasolla siten, että liikennöinti on turvallista, liikenteen häiriötaso on alhainen ja viankorjaus on mahdollisimman nopeaa. Lisäksi tavoitteena on, että operointi- ja kunnossapitokustannukset eivät kohoa. Näin voidaan varmistaa, että häiriötilanteista aiheutuu matkustajille mahdollisimman vähän haittaa. Metron raidevirtapiirien korvaushanke on osa Metron kapasiteettihanke -kokonaisuutta. Akselinlaskentajärjestelmän toimitukseen kuuluu muun muassa akselinlaskentajärjestelmä ja järjestelmän suunnittelu, asennus, koulutus sekä järjestelmän käytön tarvitsemat varaosat ja ohjelmistopäivitykset. Osallistumispyynnön liitteenä on urakkasopimus, joka määrittelee tarkemmin urakkasopimuksen kohteen ja urakkamuodon. Hankintaan kuuluu myös järjestelmään liittyvät huolto- ja ylläpitopalvelut ja tuki- ja jatkokehityspalvelut. Osallistumispyynnön liitteenä on huolto- ja ylläpitosopimus, joka määrittelee tarkemmin em. palveluja. Hankinta sisältää myös kaksi optiota: Optio 1, Raideosuuksien määrän lisääminen Optio 2, Asemien kohdalla olevien raideosuuksien muutostyöt Hankinnan kohde ja kohteeseen kuuluvat optiot on kuvattu tarkemmin liitteessä 1, Hankinnan kohteen yleiskuvaus. Hankintayksikkö ilmoittaa valitulle toimittajalle Optio 1:n mahdollisesta käyttämisestä viimeistään urakkasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Hankintayksikkö ilmoittaa valitulle toimittajalle Optio 2:n käyttöönotosta viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen Optio 2:n töiden aloitusta. SOPIMUSKAUSI Urakkasopimus tulee voimaan, kun molemmat sopijapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Huolto- ja ylläpitosopimus tulee voimaan, kun järjestelmän takuuaika on päättynyt. Urakkasopimus ja huolto- ja ylläpitosopimus (jäljempänä "sopimukset" allekirjoitetaan yhtä aikaa. Huolto- ja ylläpitosopimus on voimassa järjestelmän elinkaaren ja/tai käytön ajan.
Sisäinen tunniste : 739533

5.1.1 Tarkoitus

Sopimuksen kategoria : Tavarat
Sopimuksen lisäkategoria : Palvelut
Sopimuksen lisäkategoria : Urakat
Pääasiallinen luokitus ( cpv ): 34632200 Rautateiden sähköiset merkinantolaitteet
Lisäluokitus ( cpv ): 45234115 Rautateiden merkinantojärjestelmään liittyvät työt
Lisäluokitus ( cpv ): 45234116 Radanrakennustyöt
Lisäluokitus ( cpv ): 45234123 Osittain maanalaisen junaradan työt
Lisäluokitus ( cpv ): 48140000 Rautatieliikenteen ohjausohjelmatuotteet
Lisäluokitus ( cpv ): 50000000 Korjaus- ja huoltopalvelut
Lisäluokitus ( cpv ): 71356400 Tekninen suunnittelu
Optiot :
Vaihtoehtojen kuvaus : Hankinta sisältää kaksi optiota: Optio 1, Raideosuuksien määrän lisääminen Optio 2, Asemien kohdalla olevien raideosuuksien muutostyöt Hankinnan kohde ja kohteeseen kuuluvat optiot on kuvattu tarkemmin liitteessä: RVPPRO 0010 RVP-hankkeen yleiskuvaus V1. Tilaaja ilmoittaa valitulle toimittajalle Optio 1:n mahdollisesta käyttämisestä viimeistään urakkasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Tilaaja ilmoittaa valitulle toimittajalle Optio 2:n käyttöönotosta viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen Optio 2:n töiden aloitusta.

5.1.2 Suorituspaikka

Maaryhmittely (NUTS) : Helsinki-Uusimaa ( FI1B1 )
Maa : Suomi
Lisätiedot :

5.1.3 Arvioitu kesto

Kesto : 240 Kuukausi

5.1.4 Uusiminen

Uusimisten enimmäismäärä : 0
Ostaja varaa itselleen oikeuden lisähankintoihin toimeksisaajalta tässä kuvatulla tavalla : Urakkasopimukseen tai huolto- ja ylläpitopalvelusopimukseen ei sisälly optiokausia.

5.1.6 Yleistä tietoa

Varattu osallistuminen : Osallistumista ei ole varattu.
Hankintaa ei ole rahoitettu EU:n varoista
Hankintaan sovelletaan julkisia hankintoja koskevaa sopimusta (GPA) : kyllä
Tietoa edellisistä ilmoituksista :
Edellisen ilmoituksen tunniste : 180130-2024

5.1.9 Valintaperusteet

Peruste :
Tyyppi : Taloudellinen tilanne ja rahoitusasema
Nimi : Tarjoajan keskimääräinen vuotuinen liikevaihto
Kuvaus : Tilikausien lukumäärä: Ehdokkaan yleinen vuotuinen liikevaihto on keskimäärin vähintään 20 000 000 euroa kahdelta (2) viimeksi vahvistetuilta tilikaudelta. Ehdokas toimittaa pyynnöstä liikevaihtoa koskevat tiedot vähintään kahdelta (2) viimeksi vahvistetulta tilikaudelta, jos ehdokas on sijoittautumismaansa lainsäädännön mukaan oikeutettu ne toimittamaan. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, ryhmittymän jäsenet voivat täyttää vaatimuksen yhdessä. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, tulee osallistumishakemuksen lähettämisestä vastuussa olevan ryhmittymän jäsenen lähettää ESPD-lomake sähköisessä kilpailutusjärjestelmässä täytettäväksi muille ryhmittymän jäsenille. Ks. osallistumispyynnön liite 4 "ESPD-lomakkeen täyttöohje". Jos ehdokas vetoaa muiden yksiköiden voimavaroihin (voimavarayksiköt) vaatimuksen täyttämiseksi, ehdokas yhdessä voimavarayksiköidensä kanssa voi täyttää vaatimuksen. Tällöin ehdokkaalta voidaan pyytää selvitys taloudellisten voimavarojen olemassaoloa koskevista sitoumuksista ja sopimuksista. Ks. erityisesti urakkasopimuksen kohta 25 "Ryhmittymän ja voimavarayksikön vastuu". Voimavarayksiköiden kokemukseen liittyviä voimavaroja voidaan käyttää hyväksi vain, jos kyseiset voimavarat ovat ehdokkaan käytettävissä hankinnan toteuttamisessa. Ks. myös urakkasopimuksen kohta 25 "Ryhmittymän ja voimavarayksikön vastuu". Mikäli osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä tai ehdokas vetoaa muiden yksiköiden voimavaroihin vaatimuksen täyttämiseksi, jokainen ryhmittymän jäsen ja/tai voimavarayksikkö kirjoittaa kenttään oman keskimääräisen vuotuisen liikevaihdon määrän euroissa kahdelta (2) viimeksi vahvistetulta tilikaudelta.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä
Peruste :
Tyyppi : Taloudellinen tilanne ja rahoitusasema
Nimi : Vastuuvakuutus
Kuvaus : Ehdokkaalla tulee olla koko sopimuskauden ajan toiminnan vastuuvakuutus, jonka korvausvastuun enimmäisyläraja yksittäiselle vahingolle on vähintään 3 000 000 euroa. Toiminnan vastuuvakuutuksen tulee kattaa myös aliurakoitsijat. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, tulee kaikilla ryhmittymän jäsenillä olla tämän vaatimuksen mukainen vastuuvakuutus.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä
Peruste :
Tyyppi : Taloudellinen tilanne ja rahoitusasema
Nimi : Riskiluokitus
Kuvaus : Ehdokkaalla on oltava riittävä vakavaraisuus, taloudellinen kantokyky sekä maksukyky hankinnan kohteena olevien tuotteiden toimittamiseen ja palvelujen tuottamiseen. Ehdokkaan taloudellinen tilanne voidaan katsoa riittäväksi, jos sen riskiluokitus Suomen Asiakastieto Oy:n Riskimittarin riskiluokituksessa on 1-3 tai vastaava taso vastaavassa yritysten luottotietojen rekisterinpitäjän luokituksessa tai sen katsotaan tilinpäätöstietojen tai muun vastaavan selvityksen mukaan olevan vastaava. Ehdokkaan tilannetta voidaan arvioida myös pyydettäessä toimitettavien tilinpäätöstietojen ja/tai muun selvityksen sekä hankintayksikön oma-aloitteisesti hankkiman selvityksen perusteella. Ehdokas, jonka riskiluokitus Suomen Asiakastieto Oy:n riskiluokituksessa on 5 (tai vastaava taso vastaavassa yritysten luottotietojen rekisterinpitäjän luokituksessa) tai jonka vakavaraisuuden, taloudellisen kantokyvyn sekä maksukyvyn arvioidaan vastaavan riskiluokkaa 5, suljetaan hankintamenettelyn ulkopuolelle. Ehdokas, jonka riskiluokitus Suomen Asiakastieto Oy:n riskiluokituksessa on 4 (tai vastaava taso vastaavassa yritysten luottotietojen rekisterinpitäjän luokituksessa) tai jonka vakavaraisuuden, taloudellisen kantokyvyn sekä maksukyvyn arvioidaan vastaavan riskiluokkaa 4, voidaan sulkea pois tarjousmenettelystä puuttuvan soveltuvuuden vuoksi, jos ehdokas ei kykene esittämään luotettavaa selvitystä toimenpiteistä, joihin se ryhtyy tai on ryhtynyt vakavaraisuuden, taloudellisen kantokyvyn sekä maksukyvyn parantamiseksi. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, vaatimus koskee ryhmittymän kaikkia jäseniä. Jos ehdokas käyttää voimavarayksiköitä, tulee ehdokkaan ohella kaikkien voimavarayksiköiden täyttää vaatimus.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä
Peruste :
Tyyppi : Muu
Nimi : Laadunvarmistusstandardi ISO 27001
Kuvaus : Ehdokkaalla on ISO 27001-tietoturvallisuussertifikaatti tai sitä vastaava tietoturvallisuussertifikaatti, tai ehdokkaan tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä on muutoin ISO 27001 -standardin vaatimuksia vastaavalla tasolla. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, tulee vähintään yhden ryhmittymän jäsenen täyttää vaatimus. Jos ehdokas käyttää voimavarayksiköitä, tulee ehdokkaan täyttää vaatimus (vaatimus ei tällöin koske voimavarayksiköitä). Ehdokkaan tulee toimittaa todistus voimassa olevasta ISO 27001 -tietoturvallisuussertifikaatista tai sitä vastaavasta tietoturvallisuussertifikaatista tai vapaamuotoinen selvitys siitä, miten ehdokkaan tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä on ISO 27001 -standardin vaatimuksia vastaavalla tasolla. Tiedot tai tarkat asiakirjaviitteet annetaan sähköisesti tällä ESPD-lomakkeella. Vaihtoehtoisesti ja halutessaan ehdokas voi liittää todistuksen /selvityksen osallistumishakemuksen liitteeksi sähköisen kilpailutusjärjestelmän välilehdellä ''Muut ehdot''.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä
Peruste :
Tyyppi : Muu
Nimi : Laadunvarmistusstandardi ISO 9001
Kuvaus : Ehdokkaalla on ISO 9001 -laatusertifikaatti tai sitä vastaava laatusertifikaatti, tai ehdokkaan laadunhallinnan järjestelmä on muutoin ISO 9001 -standardin vaatimuksia vastaavalla tasolla. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, vaatimus koskee ryhmittymän kaikkia jäseniä. Jos ehdokas käyttää voimavarayksiköitä, tulee ehdokkaan ohella kaikkien voimavarayksiköiden täyttää vaatimus. Jos ehdokas vetoaa voimavarayksiköiden voimavaroihin vaatimuksen täyttämiseksi, tulee ehdokkaan lähettää ESPD-lomake sähköisessä kilpailutusjärjestelmässä täytettäväksi voimavarayksiköille. Ks. osallistumispyynnön liite 4 "ESPD-lomakkeen täyttöohje". Ehdokkaan tulee toimittaa todistus voimassa olevasta ISO 9001 -laatusertifikaatista tai sitä vastaavasta laatusertifikaatista tai vapaamuotoinen selvitys siitä, miten ehdokkaan laadunhallinnan järjestelmä on ISO 9001 - standardin vaatimuksia vastaavalla tasolla. Tiedot tai tarkat asiakirjaviitteet annetaan sähköisesti tällä ESPD- lomakkeella. Vaihtoehtoisesti ja halutessaan ehdokas voi liittää todistuksen/selvityksen osallistumishakemuksen liitteeksi sähköisen kilpailutusjärjestelmän välilehdellä ''Muut ehdot''.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä
Peruste :
Tyyppi : Muu
Nimi : Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä tai standardi
Kuvaus : Ehdokkaalla on ISO 14001-ympäristösertifikaatti tai sitä vastaava ympäristösertifikaatti, tai ehdokkaan ympäristöasioiden hallintajärjestelmä on muutoin ISO 14001 -standardin vaatimuksia vastaavalla tasolla. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, vaatimus koskee ryhmittymän kaikkia jäseniä. Jos ehdokas käyttää voimavarayksiköitä, tulee ehdokkaan ohella kaikkien voimavarayksiköiden täyttää vaatimus. Ehdokkaan tulee toimittaa todistus voimassa olevasta ISO 14001 -ympäristösertifikaatista tai sitä vastaavasta ympäristösertifikaatista tai vapaamuotoinen selvitys siitä, miten ehdokkaan ympäristöasioiden hallintajärjestelmä on ISO 14001-standardin vaatimuksia vastaavalla tasolla. Tiedot tai tarkat asiakirjaviitteet annetaan sähköisesti tällä ESPD-lomakkeella. Vaihtoehtoisesti ja halutessaan ehdokas voi liittää todistuksen/selvityksen osallistumishakemuksen liitteeksi sähköisen kilpailutusjärjestelmän välilehdellä ''Muut ehdot''.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä
Peruste :
Tyyppi : Kelpoisuus harjoittaa ammattitoimintaa
Nimi : Kaupparekisteriin merkitseminen
Kuvaus : Tarjoaja on merkitty asiaankuuluviin sijoittautumisjäsenvaltionsa pitämiin kaupparekistereihin: Se on merkitty sijoittautumisjäsenvaltion pitämään, direktiivin 2014/24/EU liitteessä XI kuvattuun ammattirekisteriin; tietyistä jäsenvaltioista tulevien tarjoajien täytyy mahdollisesti täyttää muita samassa liitteessä säädettyjä vaatimuksia.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä
Peruste :
Tyyppi : Tekninen ja ammatillinen pätevyys
Nimi : Referenssit
Kuvaus : Ehdokkaan tekniseen ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät ehdokkaan kokemukselle asetetut vaatimukset ovat: Ehdokkaalla on referenssitoteutuksia radan vapaanaolon järjestelmästä akselilaskentateknologialla siten, että alla olevat vaatimukset (1-3) toteutuvat. Asiakkaan on tullut hyväksyä toteutukset käyttöön viimeisen kymmenen (10) vuoden aikana hankintailmoituksen julkaisupäivästä laskettuna. 1. Vähintään kahteen (2) toteutukseen on sisältynyt radan vapaanaolon järjestelmä akselilaskentateknologialla ja kaikkien siihen liittyvien materiaalien toimitus, järjestelmän suunnittelu ja testaus. 2.Vähintään yhdessä (1) toteutuksessa raidevirtapiiriteknologia on vaihdettu akselilaskentateknologiaan, eli toteutus on tehty tuotantokäytössä oleviin järjestelmiin ("brownfield-hanke"). Olemassa olevan järjestelmän purkamisen ei ole tarvinnut sisältyä toteutukseen. 3. Kaikkiin ilmoitettuihin toteutuksiin yhteensä on sisältynyt vähintään 75 käyttöönotettua akselilaskenta-anturia. Ehdokas voi täyttää em. vaatimuksia (numerot 1-3) samoilla referenssitoteutuksilla, kuitenkin niin, että referenssejä on oltava vähintään kaksi (2) johtuen vaatimuksesta nro 1. Ehdokkaan tulee täyttää kaikki ehdokkaan kokemukselle asetetut referenssivaatimukset. Ehdokkaan tulee antaa referenssitoteutuksista vähintään seuraavat tiedot ESPD-lomakkeella: -Referenssin toteuttajan nimi -Referenssin toimittajan rooli tarjouksessa (Ehdokas, ryhmittymän jäsen, voimavarayksikkö) -Referenssiasiakkaan nimi -Referenssiasiakkaan yhteyshenkilön nimi (HUOM! Yhteyshenkilöksi ei kelpaa ehdokkaan palveluksessa työskentelevä henkilö) -Referenssiasiakkaan yhteyshenkilön puhelinnumero -Referenssiasiakkaan yhteyshenkilön sähköpostiosoite -Onko toteutukseen on sisältynyt radan vapaanaolon järjestelmä akselilaskentateknologialla ja kaikki siihen liittyvien materiaalien toimitus, järjestelmän suunnittelu ja testaus. (Kyllä/Ei) -Toteutuksessa käyttöönotettu määrä akselilaskenta-antureita (lukumäärä) -Päivämäärä, jolloin asiakas on hyväksynyt toteutuksen käyttöön -Onko toteutuksessa raidevirtapiiriteknologia vaihdettu akselilaskentateknologiaan. Vaihtoehtoisesti ehdokas voi täyttää osallistumispyynnön liitteenä oleva ”Referenssit”-lomakkeen siinä esitettyjen ohjeiden ja vaatimusten mukaisesti. Tällöin "Referenssit"-lomake on ladattava osallistumishakemuksen liitteeksi sähköisen kilpailutusjärjestelmän välilehdelle ''Muut ehdot''. Jos osallistumishakemus tehdään ryhmittymänä, ryhmittymän jäsenet voivat täyttää vaatimuksen yhdessä. Ehdokas voi vedota muiden yksiköiden voimavaroihin (voimavarayksiköt) vaatimuksen täyttämiseksi. Voimavarayksiköiden kokemukseen liittyviä voimavaroja voidaan käyttää hyväksi vain, jos kyseiset voimavarat ovat ehdokkaan käytettävissä hankinnan toteuttamisessa. Jos ehdokas vetoaa voimavarayksiköiden voimavaroihin vaatimuksen täyttämiseksi, tulee ehdokkaan lähettää ESPD-lomake sähköisessä kilpailutusjärjestelmässä täytettäväksi voimavarayksiköille. Ks. osallistumispyynnön liite 4 "ESPD-lomakkeen täyttöohje". Erityisalojen hankintalain liitteen E kohdan Tekninen suorituskyky mukaan, koskien 86 §:n 7 momentissa tarkoitettua näyttöä, hankintayksikkö voi, jos se on tarpeen riittävän kilpailun varmistamiseksi, ilmoittaa, että huomioon otetaan todisteet hankinnan kohdetta vastaavista toteutuksista, jotka on toteutettu yli kolme vuotta sitten. Hankintayksikkö ilmoittaa, että riittävän kilpailun varmistamiseksi, huomioon otetaan enintään kymmenen (10) vuotta aikaisemmin hankittu kokemus, ts. hankintayksikkö ei hyväksy referenssejä, jotka on toteutettu yli kymmenen (10) vuotta sitten, tämän hankintailmoituksen julkaisupäivästä laskettuna. Radan vapaanaolon järjestelmissä on pitkä elinkaari ja toimialalla on tyypillisesti vähän toimitus- tai urakkasopimuksia. Sopimukset ovat myös tyypillisesti pitkiä.
Tämän perusteen käyttö : Käytössä

5.1.10 Myöntämisperusteet

Peruste :
Tyyppi : Hinta
Nimi : Kokonaisvertailuhinta
Kuvaus : Ks. tarjousten vertailusta osallistumispyynnön liitteestä 6 "Tarjouspyynnön tiedot".
Painotus (pisteinä, tarkka) : 75
Peruste :
Tyyppi : Laatu
Nimi : Järjestelmän kokonaiskaapeloinnin osuus
Kuvaus : Ks. tarjousten vertailusta osallistumispyynnön liitteestä 6 "Tarjouspyynnön tiedot".
Painotus (pisteinä, tarkka) : 15
Peruste :
Tyyppi : Laatu
Nimi : Akselilaskenta- ja asetinlaitteen rajapinta
Kuvaus : Ks. tarjousten vertailusta osallistumispyynnön liitteestä 6 "Tarjouspyynnön tiedot".
Painotus (pisteinä, tarkka) : 10
Käytettävä menetelmä silloin kun myöntämisperusteilla ei pystytä ilmaisemaan painotusta :
Perustelu myöntämisperusteiden painotuksen ilmoittamatta jättämiselle :

5.1.11 Hankinta-asiakirjat

Tiettyjen hankinta-asiakirjojen saatavuutta on rajoitettu
Perustelut tiettyjen hankinta-asiakirjojen saatavuuden rajoittamiselle : Erityisen arkaluonteisten tietojen suojaaminen
Lisätietojen pyytämisen määräaika : 12/09/2024 12:00 +00:00
Tietoa asiakirjojen saatavuuden rajoittamisesta on osoitteessa : https://tarjouspalvelu.fi/hkl?id=516593&tpk=dd3b6e02-c67f-4f69-8871-6422f381f9f0

5.1.12 Hankinnan ehdot

Tarjouksen/hakemuksen jättämisen ehdot :
Tarjouksen/hakemuksen jättäminen sähköisesti : Pakollinen
Kielet, joilla tarjoukset tai osallistumishakemukset voidaan toimittaa : suomi
Sähköinen luettelo : Ei sallittu
Vaihtoehdot : Ei sallittu
Tarjouksen tekijä voi tehdä useamman kuin yhden tarjouksen : Ei sallittu
Osallistumishakemusten vastaanottamisen määräaika : 30/09/2024 09:00 +00:00
Sopimuksen ehdot :
Sopimuksen täytäntöönpano on rajattu tehtäväksi suojatyöohjelmien puitteissa : Ei
Hankintasopimuksen suorittamiseen liittyvät ehdot : Hankinnasta tehtävän sopimuksen mukaisesti.
Salassapitosopimus vaaditaan : kyllä
Lisätietoja salassapitosopimuksesta : Ks. osallistumispyynnön kohta "Salassapito, vaitiolovelvollisuus ja sopimussakko".
Rahoitusehdot : Hankinnasta tehtävän sopimuksen mukaisesti.

5.1.15 Menetelmät

Puitejärjestely :
Ei puitejärjestelyä
Tietoa dynaamisesta hankintajärjestelmästä :
Ei dynaamista hankintajärjestelmää
Sähköinen huutokauppa : ei

5.1.16 Lisätietoja, sovittelu ja muutoksenhaku

Muutoksenhakuelin : Markkinaoikeus
Hankintamenettelystä lisätietoja antava organisaatio : Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos
Muutoksenhakumenettelyjen määräajoista lisätietoja tarjoava organisaatio : Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos
TED eSender : Hansel Oy (Hilma)

8. Organisaatiot

8.1 ORG-0001

Virallinen nimi : Markkinaoikeus
Rekisterinumero : 3006157-6
Postiosoite : Radanrakentajantie 5
Postitoimipaikka : Helsinki
Postinumero : 00520
Maaryhmittely (NUTS) : Helsinki-Uusimaa ( FI1B1 )
Maa : Suomi
Puhelin : +358 295643300
Tämän organisaation rooli :
Muutoksenhakuelin

8.1 ORG-0002

Virallinen nimi : Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos
Rekisterinumero : 0201256-6
Postiosoite : Hämeentie 86
Postitoimipaikka : Helsinki
Postinumero : 00550
Maaryhmittely (NUTS) : Helsinki-Uusimaa ( FI1B1 )
Maa : Suomi
Yhteyspiste : Hankkinen Oy
Puhelin : +358 406815015
Tämän organisaation rooli :
Ostaja
Hankintamenettelystä lisätietoja antava organisaatio
Muutoksenhakumenettelyjen määräajoista lisätietoja tarjoava organisaatio

8.1 ORG-0003

Virallinen nimi : Hansel Oy (Hilma)
Rekisterinumero : FI09880841
Postiosoite : Mannerheiminaukio 1a
Postitoimipaikka : Helsinki
Postinumero : 00100
Maaryhmittely (NUTS) : Helsinki-Uusimaa ( FI1B1 )
Maa : Suomi
Yhteyspiste : eSender
Puhelin : 029 55 636 30
Tämän organisaation rooli :
TED eSender

11. Ilmoituksen tiedot

11.1 Ilmoituksen tiedot

Ilmoituksen tunniste/versio : f3542c40-0cd2-486e-b584-d9fd690cfd45 - 01
Lomakkeen tyyppi : Kilpailu
Ilmoituksen tyyppi : Hankintailmoitus tai käyttöoikeussopimusta koskeva ilmoitus – vakiojärjestelmä
Ilmoituksen lähetyspäivä : 27/08/2024 17:46 +00:00
Ilmoituksen lähetyspäivä (eSender) : 27/08/2024 17:46 +00:00
Kielet, joilla tämä ilmoitus on virallisesti saatavilla : suomi

11.2 Julkaisutiedot

Ilmoituksen julkaisunumero : 00519441-2024
EUVL S -lehden numero : 168/2024
Julkaisupäivä : 29/08/2024