Доставка на канцеларски материали за Заведения за социални услуги, Бюра за социални услуги, дирекция "Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти" и дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" по 2 (две) обособени позиции

Предмета на поръчката включва доставка на различни видове канцеларски материали, в т.ч. хартия, принтерна хартия, пликове за писма, тетрадки, класьори и др., подробно описани в техническата спецификация за нуждите на Заведения за социални услуги, Бюра за социални услуги, дирекция „Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти“ и дирекция „Социални …

CPV: 30192000 Artículos de oficina, 39263000 Material de escritorio
Plazo:
3 de octubre de 2024 a las 23:59
Tipo de plazo:
Presentación de una oferta
Lugar de ejecución:
Доставка на канцеларски материали за Заведения за социални услуги, Бюра за социални услуги, дирекция "Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти" и дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" по 2 (две) обособени позиции
Organismo adjudicador:
СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Número de premio:
402739

1. Купувач

1.1 Купувач

Официално наименование : СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Правна категория на купувача : Местен орган
Дейност на възлагащия орган : Услуги по общофункционално управление на държавата

2. Процедура

2.1 Процедура

Заглавие : Доставка на канцеларски материали за Заведения за социални услуги, Бюра за социални услуги, дирекция "Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти" и дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" по 2 (две) обособени позиции
Описание : Предмета на поръчката включва доставка на различни видове канцеларски материали, в т.ч. хартия, принтерна хартия, пликове за писма, тетрадки, класьори и др., подробно описани в техническата спецификация за нуждите на Заведения за социални услуги, Бюра за социални услуги, дирекция „Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти“ и дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“.
Идентификатор на процедурата : 93a7548c-6a3a-4ed2-b62a-8563d9d99430
Вътрешен идентификатор : 402739
Вид процедура : Открита
Процедурата се ускорява : не
Обосновка на ускорената процедура :
Основни характеристики на процедурата :

2.1.1 Цел

Естество на поръчката : Доставки
Основна класификация ( cpv ): 30192000 Принадлежности за офиса

2.1.2 Място на изпълнение

Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България

2.1.3 Стойност

Прогнозна стойност, без да се включва ДДС : 210 000 Лев

2.1.4 Обща информация

Допълнителна информация : 1. При подписване на договора изпълнителя представя гаранцията за изпълнение на договора в размер на 5 % от прогнозната стойност на договора без ДДС под формата на парична сума, банкова гаранция или застраховка, която обезпечава изпълнението. Прогнозната стойност на договора е прогнозната стойност на поръчката за съответната обособена позиция. 2. При подаване на офертата участникът декларира липсата на основанията а отстраняване и съответствието с критериите за подбор чрез предоставяне на ЕЕДОП. Съгласно чл. 67, ал. 4 от ЗОП, ЕЕДОП се представя в електронен вид. 3. Когато участникът е Обединение, което не е юридическо лице, следва да представи копие от документ за създаване на Обединението, съдържащ информация за: правата и задълженията на участника в обединението; уговаряне на солидарна отговорност, когато такава не е предвидена съгласно приложимото законодателство; дейностите, които ще изпълнява всеки член на обединението; лицето, което е упълномощен да представлява Обединението. 4. Участникът е задължен да предложи в офертата си всички артикули за съответната обособена позиция, изброени в Техническата спецификация. Предложените в офертата артикули трябва да отговарят на изискванията посочени в Техническата спецификация. 5. Настоящата поръчка е основната част от обществена поръчка, към която ще бъде включено възлагане при условията на чл.21, ал.6 от ЗОП обособена позиция с предмет: "Доставка на канцеларски материали за Заведенията за социални услуги, Бюра за социални услуги, дирекция "Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти" и дирекция "Социални услуги за деца и възрастни", съгласно списъка по чл.12.,ал.1,т.1от ЗОП по 2 (две) обособени позиции: Обособена позиция №1: Доставка на канцеларски материали за Заведения за социални услуги, съгласно списъка по чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗОП на стойност 26 666,66 лева без ДДС; Обособена позиция №2: Доставка на канцеларски материали за Бюра за социални услуги, дирекция "Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти" и дирекция "Социални услуги за деца и възрастни", съгласно списъка по чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗОП" на стойност 13 333,34 лева без ДДС.
Правно основание :
Директива 2014/24/ЕС

2.1.5 Условия за възлагане на обществена поръчка

Условия за подаване :
Максимален брой обособени позиции, за които един оферент може да подаде оферти : 2

2.1.6 Основания за изключване

Участие в престъпна организация : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 321 или чл. 321а от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Корупция : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 301-307 от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Измами : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 209-213 от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Терористични престъпления или престъпления, които са свързани с терористични дейности : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 108а от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Изпиране на пари или финансиране на тероризма : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 253-260 от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Детски труд и други форми на трафик на хора : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 159а-159г от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Плащане на данъци : Кандидатът или участникът има задължения за данъци по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и лихвите по тях към държавата или към общината по седалището на възложителя и на кандидата или участника, или аналогични задължения съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен, доказани с влязъл в сила акт на компетентен орган (чл. 54, ал. 1, т. 3 от ЗОП)
Плащане на социалноосигурителни вноски : Кандидатът или участникът има задължения за задължителни осигурителни вноски по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и лихвите по тях към държавата или към общината по седалището на възложителя и на кандидата или участника, или аналогични задължения съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен, доказани с влязъл в сила акт на компетентен орган, (чл. 54, ал. 1, т. 3 от ЗОП)
Нарушение на задължения в областта на екологичното право : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 352-353е от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Нарушение на задължения в областта на социалното право : Кандидатът или участникът е осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 172 или чл. 192а от Наказателния кодекс (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП) или за аналогично престъпление в друга държава членка или трета страна (чл. 54, ал. 1, т. 2 от ЗОП)
Нарушение на задължения в областта на трудовото право : Кандидатът или участникът е извършил нарушение по чл. 118, 128, 245 и 301-305 от Кодекса на труда, установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение, или аналогични нарушения, установени с акт на компетентен орган, съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен (чл. 54, ал. 1, т. 6 от ЗОП)
Пряко или косвено участие в подготовката на процедурата за възлагане на обществена поръчка : Налице e неравнопоставеност в случаите по чл. 44, ал. 5 от ЗОП ( чл. 54, ал. 1, т. 4 от ЗОП)
Конфликт на интереси, свързан с участието в процедурата за възлагане на обществена поръчка : Налице е конфликт на интереси по смисъла на § 2, т. 21 от ДР на ЗОП, който не може да бъде отстранен (чл. 54, ал. 1, т. 7 от ЗОП)
Е виновен за погрешно представяне на информация, не е в състояние да представи необходимите документи и е получил поверителна информация във връзка с тази процедура : За кандидата или участника е установено, че: - е представил документ с невярно съдържание, с който се доказва декларираната липса на основания за отстраняване или декларираното изпълнение на критериите за подбор (чл. 54, ал. 1, т. 5 от ЗОП); - не е предоставил изискваща се информация, свързана с удостоверяване липсата на основания за отстраняване или изпълнението на критериите за подбор (чл. 54, ал. 1, т. 5 от ЗОП)
Чисто национални основания за изключване : За кандидата или участника е налице някое от следните обстоятелства: осъден е с влязла в сила присъда за престъпления по чл. 194 – 208, чл. 213а – 217, чл. 219 – 252 и чл. 254а – 255а и чл. 256 - 260 НК (чл. 54, ал. 1, т. 1 от ЗОП); извършил е нарушения по чл.61, ал.1, чл.62, ал.1 или 3, чл.63, ал.1 или 2, чл.228, ал.3 от Кодекса на труда и по чл.13, ал.1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, установени с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение (чл.54, ал.1, т.6 от ЗОП); обстоятелство по чл. 3, т. 8 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици; обстоятелства по чл. 87 от Закона за противодействие на корупцията
Банкрут : Кандидатът или участникът е обявен в несъстоятелност по смисъла на Търговския закон (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП)
Неплатежоспособност : Кандидатът или участникът е в производство по несъстоятелност (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП)
Споразумение с кредиторите : Кандидатът или участникът е сключил извънсъдебно споразумение с кредиторите си по смисъла на чл. 740 от Търговския закон (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП)
Аналогична на несъстоятелност ситуация съгласно националното законодателство : Съгласно законодателството на държавата, в която е установено, чуждестранно лице се намира в положение, подобно на: обявен в несъстоятелност; в производство по несъстоятелност; в процедура по ликвидация; сключено извънсъдебно споразумение с кредиторите; преустановена дейност (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП)
Администриране на активите от ликвидатор : Кандидатът или участникът е в процедура по ликвидация по смисъла на Търговския закон (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП)
Прекратена стопанска дейност : Кандидатът или участникът е преустановил дейността си (чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП)
Предсрочно прекратяване на договор и налагане на обезщетения или други подобни санкции : За кандидата или участника е доказано, че е виновен за неизпълнение на договор за обществена поръчка или на договор за концесия за строителство или за услуга, довело до разваляне или предсрочното му прекратяване, изплащане на обезщетения или други подобни санкции, с изключение на случаите, когато неизпълнението засяга по-малко от 50 на сто от стойността или обема на договора (чл. 55, ал. 1, т. 4 от ЗОП)
Е виновен за погрешно представяне на информация, не е в състояние да представи необходимите документи и е получил поверителна информация във връзка с тази процедура : За кандидата или участника е установено, че е опитал да повлияе на вземането нарешение от страна на възложителя, свързано с отстраняването, подбора иливъзлагането, включително чрез предоставяне на невярна или заблуждаващаинформация, или да получи информация, която може да му даде неоснователнопредимство в процедурата за възлагане на обществена поръчка. (чл. 55, ал. 1, т. 5 отЗОП)

5. Обособена позиция

5.1 Технически идентификатор на партията : LOT-0001

Заглавие : Доставка на канцеларски материали за Заведения за социални услуги
Описание : Предмета на обособената позиция включва периодична доставка на: 1. Класьори - Гръб 70-80мм, с джоб, цветни, ф А4 - 1680 бр.; 2. Класьори - Гръб 50мм, с джоб, цветни, ф А4 - 1080 бр.; 3. Хартия копирна - 100% рециклирана 80гр./кв.м., А4/210х297мм, 500 листа/пакет - 1000 пак.; 4. Хартия копирна - бяла Ф А4, 80гр./кв.м., 500 листа/пакет - 2680 пак.; 5. Хартия копирна - цветна Ф А4, 80гр./кв.м., 100 листа/пакет - 400 пак.; 6. Хартия карирана - Ф А4, 100 листа/пакет - 400 пак.; 7. Хартия принтерна - 240/11/3, трипластова, безконечна - 200 каш.; 8. Хартия принтерна - 240/11/2, двупластова, безконечна - 34 каш.; 9. Хартия принтерна - 240/11/1, еднопластова, безконечна - 34 каш.; 10. Коректор - Воден, 20 мл. - 680 бр.; 11. Коректор - Лента, 5мм/15м - 1000 бр.; 12. Лепило - Течно, 50 мл. - 534 бр.; 13. Лепило - Сухо, 20 гр. - 1334 бр.; 14. Текст маркер- Единични, скосен връх - 600 бр.; 15. Текст маркери - К-кт – 4 цвята, скосен връх - 334 к-кт; 16. Флумастери - К-кт – 6 цвята - 334 к-кт; 17. Ножица - Мин. 21 см - 268 бр.; 18. Перфоратор - Метален, капацитет до 25л., подвижен ограничител - 268 бр.; 19. Самозалепващи индекси цветни, 5х20 л - 1334 бр. 20. Самозалепващи листчета 70/70мм - 76/76мм, цветни, 100 л -1668 бр.; 21. Самозалепващи листчета 25/43мм - 38/51мм, цветни, 100 л - 800 бр.; 22. Кубче хартиено - Бяло, 85/85мм, 500 л - 668 бр.; 23. Телбод машинка - 24/6мм, капацитет до 30 л - 234 бр.; 24. Антителбод - 24/6мм - 134 бр.; 25. Телчета за телбод - 24/6мм, 1000бр./кутия, капацитет на захват до 30л. - 1000 кут.; 26. Химикалки - Син цвят - 5668 бр.; 27. Химикалки Червен цвят - 1000 бр.; 28. Тиксо - 19/33мм, прозрачно - 534 бр.; 29. Тиксо - 48/50мм - 48/66мм, прозрачно - 268 бр.; 30. Дискове CD-R, 700 MB - 534 бр.; 31. Флаш памет USB 2,0 32 GВ - 268 бр.; 32. Молив - Обикновен, графитен - 1668 бр.; 33. Моливи цветни - К-кт 12 цвята - 134 к-кт; 34. Плик за писма - Самозалепващ, 110/220мм - 4668 бр.; 35. Плик за писма -Самозалепващ, 162/229мм - 2668 бр.; 36. Тетрадка - Широки редове, ф А5, 52 - 60л - 1000 бр.; 37. Тетрадка - Широки редове, ф А4, 60 - 80л - 1000 бр.; 38. Тетрадка - Широки редове, ф А4, 96 - 128л - 1000 бр.; 39. Тетрадка - Широки редове, ф А4, 96 - 128л, твърди корици - 334 бр.; 40. Блокчета гланцови Ф А4 или Ф А5 - 750 бр.; 41. Блок № 4 - Офсет, 10л. - 700 бр.; 42. Скицник за рисуване - Ф А4, минимум 15 листа - 320 бр.; 43. Картон - 50/70см, 70/100см, цветен - 300 бр.; 44. Пластилин - 10 цвята, индивидуално опаковани - 500 к-кт; 45. Дъска и нож за пластилин пластмасова с ножче - 190 бр.; 46. Бои водни 12 цвята/комплект - 500 к-кт; 47. Бои темперни 12 цвята/комплект - 430 к-кт; 48. Четки за рисуване - Обли, плоски - 700 бр.; 49. Гуми За молив - 668 бр.; 50. Острилки Единични, с контейнер - 468 бр.; 51. Линия 30см - 400 бр.; 52. Батерии 1.5V, АА, ААА - 1334 бр.; 53. Тънкописци 0,4 – 0,5мм - 434 бр.; 54. Мастило Тампонно, 30 мл, синьо - 168 бр.; 55. Пътна книжка За отчитане на пробега - 134 бр.; 56. Физиопроцедурни карти Ф А5 - 2000 бр.; 57. Касова книга - Химизирана, ф А4 - 100 бр.; 58. Приходен касов ордер - кочан - 200 бр.; 59. Разходен касов ордер - кочан - 200 бр.; 60. Авансов отчет - кочан - 168 бр.; 61. Нареждане за плащане от/към бюджета Химизирано, кочан - 200 бр.; 62. Нареждане за масово плащане - Химизирано, кочан - 200 бр; 63. Нареждане разписка - Химизирано, кочан - 200 бр. Посочените количества са прогнозни и Въложителят не е задължен да заяви артикулите в същия обем.
Вътрешен идентификатор : 402844

5.1.1 Цел

Естество на поръчката : Доставки
Основна класификация ( cpv ): 39263000 Офис принадлежности

5.1.3 Очаквана продължителност

Начална дата : 01/11/2024
Срок : 24 Месец

5.1.4 Подновяване

Максимален брой подновявания : 0

5.1.5 Стойност

Прогнозна стойност, без да се включва ДДС : 140 000 Лев

5.1.6 Обща информация

Запазено участие : Участието не е запазено.
Проект за възлагане на обществена поръчка, който не е финансиран със средства от ЕС
Поръчката попада в приложното поле на Споразумението за държавните поръчки (СДП) : не

5.1.7 Стратегически обществени поръчки

Цел на стратегическите обществени поръчки : Няма стратегическа обществена поръчка
Критерии за екологосъобразна поръчка : Няма критерии за екологосъобразни обществени поръчки

5.1.8 Критерии за достъпност

Критерии за достъпността за лицата с увреждания не са включени, а обосновката е следната
Обосновка : Предвид предмета на поръчката не са приложими критерии за достъпност за лица с увреждания.

5.1.9 Критерии за подбор

Критерий :
Вид : Технически и професионални способности
Наименование : 1. Участниците следва да са изпълнили дейност/и с предмет, идентичен или сходен с предмета на настоящата обществена поръчка през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на оферта
Описание : 1. Участниците следва да са изпълнили дейност/и с предмет, идентичен или сходен с предмета на настоящата обществена поръчка през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на оферта. Забележка: Под "дейност/и с предмет идентичен или сходен" с предмета на поръчката, следва да се разбира: Доставка на канцеларски материали. При подаване на офертата участникът декларира съответствие с поставеното изискване с прдставяне на ЕЕДОП, като посочва в част IV, буква "В" информация за доставките с предмет идентичен или сходен с предмета на настоящата обществена поръчка, изпълнени през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на оферта, стойностите, датите и получателите. Документи за доказване (представят се при условията на чл. 67, ал. 5 и 112, ал. 1,т. 2 от ЗОП) - списък на доставките, които са идентични или сходни с предмета на обществената поръчка, с посочване на стойностите, датите и получателите, заедно с документи, които доказват извършената доставка.

5.1.10 Критерии за възлагане

Критерий :
Вид : Цена
Наименование : Най-ниска цена
Описание : На оценка подлежи формираната от участниците "общата цена" в лева без ДДС. Общата цена се формира на база предложените единични цени и прогнозните количества за съответните артикули.
Описание на метода, който трябва да се използва, ако претеглянето не може да бъде изразено по критерии :
Обосновка за непосочване на тежестта на критериите за възлагане :

5.1.11 Документация за възлагане на обществена поръчка

Езици, на които документацията за обществената поръчка е официално достъпна : български
Адрес на документацията за обществената поръчка : https://app.eop.bg/today/402739
Ad hoc канал за комуникация :
Наименование : ЦАИС ЕОП

5.1.12 Условия за възлагане на обществена поръчка

Условия за подаване :
Електронно подаване : Задължително
Адрес за подаване : https://app.eop.bg/today/402739
Езици, на които могат да се подават оферти или заявления за участие : български
Електронен каталог : Разрешено
Варианти : Забранено
Краен срок за получаване на оферти : 03/10/2024 23:59 +03:00
Краен срок, до който търгът трябва да остане валиден : 6 Месец
Информация за обществената поръчка :
Дата на отваряне : 04/10/2024 14:00 +03:00
Място : В системата
Условия на договора :
Изпълнението на договора трябва да се извършва в рамките на програми за създаване на защитени работни места : Не
Електронно фактуриране : Разрешено
Ще се използва електронно поръчване : не
Ще се използва електронно плащане : да
Информация за крайните срокове за преразглеждане : Съгласно чл.197, ал.1, т.1 от ЗОП.

5.1.15 Техники

Рамково споразумение :
Няма рамково споразумение
Информация за динамичната система за покупки :
Няма динамична система за покупки
Електронен търг : не

5.1.16 Допълнителна информация, медиация и преразглеждане (обжалване)

Oрганизация, отговаряща за преразглеждането (обжалването) : Комисия за защита на конкуренцията
Организация, която получава заявленията за участие : СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Организация, която обработва офертите : СТОЛИЧНА ОБЩИНА

5.1 Технически идентификатор на партията : LOT-0002

Заглавие : Доставка на канцеларски материали за Бюра за социални услуги, дирекция „Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти“ и дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“
Описание : Предмета на обособената позиция включва периодична доставка на: 1. Класьори - Гръб 70-80мм, с джоб, цветни, ф А4 - 820 бр.; 2. Класьори - Гръб 50мм, с джоб, цветни, ф А4 - 520 бр.; 3. Хартия копирна - 100% рециклирана 80гр./кв.м., А4/210х297мм, 500 листа/пакет - 500 пак; 4. Хартия копирна бяла Ф А4, 80гр./кв.м., 500 листа/пакет - 1320 пак.; 5. Хартия копирна цветна Ф А4, 80гр./кв.м., 100 листа/пакет - 200 пак.; 6. Хартия карирана Ф А4, 100 листа/пакет - 200 пак.; 7. Хартия принтерна - 240/11/3, трипластова, безконечна - 100 каш; 8. Хартия принтерна - 240/11/2, двупластова, безконечна - 16 каш.; 9. Хартия принтерна - 240/11/1, еднопластова, безконечна - 16 каш.; 10. Коректор - Воден, 20 мл. - 320 бр.; 11. Коректор - Лента, 5мм/6м – 5мм-20м - 500 бр.; 12. Лепило - Течно, 50 мл. - 266 бр.; 13. Лепило - Сухо, 20 гр. - 666 бр.; 14. Текст маркер - Единични, скосен връх - 300 бр.; 15. Текст маркери К-кт – 4 цвята, скосен връх - 166 к-кт; 16. Флумастери К-кт – 6 цвята - 166 к-кт; 17. Ножица - Мин. 21 см - 132 бр.; 18. Перфоратор - Метален, капацитет до 25л., подвижен ограничител - 132 бр.; 19. Самозалепващи индекси цветни, 5х20 л - 666 бр.; 20. Самозалепващи листчета 70/70мм - 76/76мм, цветни, 100 л - 832 бр.; 21. Самозалепващи листчета 25/43мм - 38/51мм, цветни, 100 л - 400 бр.; 22. Кубче хартиено - Бяло, 85/85мм, 500 л - 332 бр.; 23. Телбод машинка - 24/6мм, капацитет до 30 л - 116 бр.; 24. Антителбод - 24/6мм - 66 бр.; 25. Телчета за телбод - 24/6мм, 1000бр./кутия, капацитет на захват до 30л. - 500 кут.; 26. Химикалки - Син цвят - 2832 бр.; 27. Химикалки - Червен цвят - 500 бр.; 28. Тиксо - 19/33мм, прозрачно - 266 бр.; 29. Тиксо - 48/50мм - 48/66мм, прозрачно - 132 бр.; 30. Дискове - CD-R, 700 MB - 266 бр.; 31. Флаш памет - USB 2,0 32 GB - 132 бр.; 32. Молив - Обикновен, графитен - 832 бр.; 33. Моливи цветни - К-кт 12 цвята - 66 к-кт; 34. Плик за писма - Самозалепващ, 110/220мм - 2332 бр.; 35. Плик за писма - Самозалепващ, 162/229мм - 1332 бр.; 36. Тетрадка - Широки редове, ф А5, 52 - 60л - 500 бр.; 37. Тетрадка - Широки редове, ф А4, 60 - 80л - 500 бр.; 38. Тетрадка - Широки редове, ф А4, 96 - 128л - 500 бр.; 39. Тетрадка - Широки редове, ф А4, 96 - 128л, твърди корици - 166 бр.; 40. Гуми За молив - 332 бр.; 41. Острилки - Единични, с контейнер - 232 бр.; 42. Линия 30см - 200 бр.; 43. Батерии - 1.5V, АА, ААА - 666 бр.; 44. Тънкописци 0,4 – 0,5мм - 216 бр.; 45. Мастило- Тампонно, 30 мл, синьо - 82 бр.; 46. Пътна книжка - За отчитане на пробега - 66 бр.; 47. Касова книга - Химизирана, ф А4 - 50 бр.; 48. Приходен касов ордер кочан - 100 бр.; 49. Разходен касов ордер кочан - 100 бр.; 50. Авансов отчет кочан - 82 бр.; 51. Нареждане за плащане от/към бюджета Химизирано, кочан - 100 бр.; 52. Нареждане за масово плащане Химизирано, кочан - 100 бр.; 53. Нареждане разписка - Химизирано, кочан - 100 бр. Посочените количества са прогнозни и Възложителят не е задължен да заяви артикулите в същия обем.
Вътрешен идентификатор : 405508

5.1.1 Цел

Естество на поръчката : Доставки
Основна класификация ( cpv ): 39263000 Офис принадлежности

5.1.2 Място на изпълнение

Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Допълнителна информация :

5.1.3 Очаквана продължителност

Начална дата : 01/11/2024
Срок : 24 Месец

5.1.4 Подновяване

Максимален брой подновявания : 0

5.1.5 Стойност

Прогнозна стойност, без да се включва ДДС : 70 000 Лев

5.1.6 Обща информация

Запазено участие : Участието не е запазено.
Проект за възлагане на обществена поръчка, който не е финансиран със средства от ЕС
Поръчката попада в приложното поле на Споразумението за държавните поръчки (СДП) : не

5.1.7 Стратегически обществени поръчки

Цел на стратегическите обществени поръчки : Няма стратегическа обществена поръчка
Критерии за екологосъобразна поръчка : Няма критерии за екологосъобразни обществени поръчки

5.1.8 Критерии за достъпност

Критерии за достъпността за лицата с увреждания не са включени, а обосновката е следната
Обосновка : Предвид предмета на поръчката не са приложими критерии за достъпност за лицата с увреждания.

5.1.9 Критерии за подбор

Критерий :
Вид : Технически и професионални способности
Наименование : 1. Участниците следва да са изпълнили дейност/и с предмет, идентичен или сходен с предмета на настоящата обществена поръчка през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на оферта.
Описание : 1. Участниците следва да са изпълнили дейност/и с предмет, идентичен или сходен с предмета на настоящата обществена поръчка през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на оферта. Забележка: Под "дейност/и с предмет идентичен или сходен" с предмета на поръчката, следва да се разбира: Доставка на канцеларски материали. При подаване на офертата участникът декларира съответствие с поставеното изискване с прдставяне на ЕЕДОП, като посочва в част IV, буква "В" информация за доставките с предмет идентичен или сходен с предмета на настоящата обществена поръчка, изпълнени през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на оферта, стойностите, датите и получателите. Документи за доказване (представят се при условията на чл. 67, ал. 5 и 112, ал. 1,т. 2 от ЗОП) - списък на доставките, които са идентични или сходни с предмета на обществената поръчка, с посочване на стойностите, датите и получателите, заедно с документи, които доказват извършената доставка.

5.1.10 Критерии за възлагане

Критерий :
Вид : Цена
Наименование : Най-ниска цена
Описание : На оценка подлежи формираната от участниците "общата цена" в лева без ДДС. Общата цена се формира на база предложените единични цени и прогнозните количества за съответните артикули.
Описание на метода, който трябва да се използва, ако претеглянето не може да бъде изразено по критерии :
Обосновка за непосочване на тежестта на критериите за възлагане :

5.1.11 Документация за възлагане на обществена поръчка

Езици, на които документацията за обществената поръчка е официално достъпна : български
Адрес на документацията за обществената поръчка : https://app.eop.bg/today/402739
Ad hoc канал за комуникация :
Наименование : ЦАИС ЕОП

5.1.12 Условия за възлагане на обществена поръчка

Условия за подаване :
Електронно подаване : Задължително
Адрес за подаване : https://app.eop.bg/today/402739
Езици, на които могат да се подават оферти или заявления за участие : български
Електронен каталог : Разрешено
Варианти : Забранено
Краен срок за получаване на оферти : 03/10/2024 23:59 +03:00
Краен срок, до който търгът трябва да остане валиден : 6 Месец
Информация за обществената поръчка :
Дата на отваряне : 04/10/2024 14:00 +03:00
Място : В системата
Условия на договора :
Изпълнението на договора трябва да се извършва в рамките на програми за създаване на защитени работни места : Не
Електронно фактуриране : Разрешено
Ще се използва електронно поръчване : не
Ще се използва електронно плащане : да
Информация за крайните срокове за преразглеждане : Съгласно чл.197, ал.1, т.1 от ЗОП.

5.1.15 Техники

Рамково споразумение :
Няма рамково споразумение
Информация за динамичната система за покупки :
Няма динамична система за покупки
Електронен търг : не

5.1.16 Допълнителна информация, медиация и преразглеждане (обжалване)

Oрганизация, отговаряща за преразглеждането (обжалването) : Комисия за защита на конкуренцията
Организация, която получава заявленията за участие : СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Организация, която обработва офертите : СТОЛИЧНА ОБЩИНА

8. Организации

8.1 ORG-0001

Официално наименование : СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Регистрационен номер : 000696327
Пощенски адрес : ул. МОСКОВСКА №33
Град : гр.София
Пощенски код : 1000
Административно-териториална единица на държавата (NUTS) : София (столица) ( BG411 )
Държава : България
Звено за контакт : Диана Георгиева
Електронна поща : d.ivanova@sofia.bg
Телефон : +3599377503
Интернет адрес : https://www.sofia.bg/
Профил на купувача : https://app.eop.bg/buyer/1240
Роли на тази организация :
Купувач
Организация, която получава заявленията за участие
Организация, която обработва офертите

8.1 ORG-0002

Официално наименование : Комисия за защита на конкуренцията
Регистрационен номер : 000698612
Пощенски адрес : бул. Витоша № 18
Град : София
Пощенски код : 1000
Държава : България
Звено за контакт : Комисия за защита на конкуренцията
Електронна поща : delovodstvo@cpc.bg
Телефон : +359 29356113
Факс : +359 29807315
Интернет адрес : http://www.cpc.bg
Роли на тази организация :
Oрганизация, отговаряща за преразглеждането (обжалването)

11. Информация за обявлението

11.1 Информация за обявлението

Идентификатор/версия на обявлението : 9851ef57-0c96-40bf-90f8-cb513aab6c45 - 01
Вид на формуляра : Състезателна процедура
Вид обявление : Обявление за поръчка или концесия – стандартен режим
Дата на изпращане на известието : 03/09/2024 15:58 +03:00
Езици, на които настоящото известие е официално достъпно : български

11.2 Информация за публикуването

Номер на публикуване на обявлението : 00530891-2024
Номер на броя на ОВ S : 172/2024
Дата на публикуване : 04/09/2024