Delegarea gestiunii activit. de elimin. prin depozit. a deș. reziduale, a deș. stradale, a deș. de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instal. de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate prov. din activ. de reamenajare și reabilitare inter. și/sau exter. a locuințelor la Depoz. de des. neperic Tutora.

Delegarea gestiuni activității de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale, a deșeurilor stradale, a deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instalațiile de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate provenite din activități de reamenajare și …

CPV: 90531000 Servicios de gestión de vertederos públicos, 90500000 Servicios relacionados con desperdicios y residuos
Plazo:
25 de abril de 2025 a las 11:00
Tipo de plazo:
Presentación de una oferta
Lugar de ejecución:
Delegarea gestiunii activit. de elimin. prin depozit. a deș. reziduale, a deș. stradale, a deș. de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instal. de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate prov. din activ. de reamenajare și reabilitare inter. și/sau exter. a locuințelor la Depoz. de des. neperic Tutora.
Organismo adjudicador:
ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA PENTRU SALUBRITATE A.D.I.S. IASI
Número de premio:
1

1. Cumpărător

1.1 Cumpărător

Denumire oficială : ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA PENTRU SALUBRITATE A.D.I.S. IASI
Forma juridică a achizitorului : Organism de drept public, controlat de o autoritate guvernamentală centrală
Activitatea autorității contractante : Servicii publice generale

2. Procedură

2.1 Procedură

Titlu : Delegarea gestiunii activit. de elimin. prin depozit. a deș. reziduale, a deș. stradale, a deș. de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instal. de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate prov. din activ. de reamenajare și reabilitare inter. și/sau exter. a locuințelor la Depoz. de des. neperic Tutora.
Descriere : Delegarea gestiuni activității de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale, a deșeurilor stradale, a deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instalațiile de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate provenite din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor la Depozitul de deșeuri nepericuloase Țuțora. Din aria de delegare fac parte 98 UAT-uri membre ADIS Iași. ADIS Iași va încheia contractul de delegare prin concesionare cu operatorul desemnat câștigător, în numele și pe seama Județului Iași și a celor 98 de UAT-uri din aria de delegare. ADIS Iași va monitoriza executarea contractului de delegare prin concesionare. Prin sintagma „contract de delegare a gestiunii” în sensul prevederilor prezentei documentații se înțelege contractul concesionare de servicii definit de Legea nr. 100/2016. Procedura de atribuire este licitație deschisă offline, si se va finaliza prin încheierea unui contract de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, entitatea contractantă rezervând-și dreptul de a modifica cantitățile de deșeuri, fără că aceasta să reprezinte o modificare substanțială. Tariful activității de eliminare prin depozitare a deșeurilor reziduale, stradale, de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor de la instalațiile de tratare a deșeurilor municipale și tariful activității de tratare a deșeurilor provenite din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor se ajustează/modifică în conformitate cu normele metodologice aprobate de ANRSC. Numărul de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limita de depunere a ofertelor: 25 zile. Clarificările solicitate după acest termen nu vor mai fi luate în considerare. Entitatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificare, în cea de-a 15-a zi înainte de termenul limită stabilit pentru depunerea ofertelor.
Identificatorul procedurii : a14c8239-582d-4978-8879-65b58cd32f38
Identificator intern : 1
Principalele caracteristici ale procedurii :

2.1.1 Scop

Natura contractului : Servicii
Clasificarea principală ( cpv ): 90531000 Servicii de gestionare a rampelor de gunoi

2.1.3 Valoare

Valoarea estimată fără TVA : 63 579 673,03 Leu românesc

2.1.4 Informații generale

Informații suplimentare : Corespondența și toate documentele depuse de operatorii economici vor fi în limba română, sau însoțite de traducere autorizată în limba română. Solicitările de clarificare referitoare la prezenta documentație de atribuire, se vor adresa în mod exclusiv în S.E.A.P. la Secțiunea „Întrebări” din cadrul procedurii de atribuire derulate prin mijloace electronice iar răspunsurile la acestea vor fi publicate în SEAP la Secțiunea ”Lista clarificări, notificări și decizii” din cadrul anunțului de participare. Entitatea contractantă nu va da curs solicitărilor adresate prin altă modalitate de comunicare. Entitatea contractanta nu este obligată să dea curs solicitărilor depuse după data limită de solicitare clarificări. În cazul în care două sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, entitatea contractantă are dreptul să solicite noi propuneri financiare, iar oferta câștigătoare va fi desemnată cea cu propunerea financiară cea mai mică.
Temei juridic :
Directiva 2014/23/UE

2.1.6 Motive de excludere

Participarea la o organizație criminală : Participare la o organizatie criminala
Corupție : Coruptie
Frauda : Frauda
Infracțiuni teroriste sau infracțiuni legate de activități teroriste : Infractiuni teroriste sau infractiuni legate de activitati teroriste
Combaterea spălării banilor sau a finanțării terorismului : Spalare de bani sau finantarea terorismului
Munca copiilor și alte forme de trafic de persoane : Exploatarea prin munca a copiilor si alte forme de trafic de persoane
Plata impozitelor : Plata impozitelor
Plata contribuțiilor la asigurările sociale : Plata asigurarilor sociale

5. Lot

5.1 Identificator tehnic pentru lot : LOT-0000

Titlu : Default lot
Descriere : Activitatea serviciului de salubrizare care se deleagă prin prezentata procedură, este potrivit art. 2, alin. (3), lit. j) din Legea nr. 101/2006 republicată cu modificările și completările ulterioare „eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale, a deșeurilor stradale, a deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instalațiile de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate provenite din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor la depozitele de deșeuri nepericuloase.”. Activitatea de salubrizare care va fi prestată la nivelul contractului de delegare prin concesionare de servicii care va fi atribuit ca urmare a prezentei proceduri, cuprinde eliminarea prin depozitare, la Depozitul de deșeuri nepericuloase Țuțora a următoarelor categorii de deșeuri: reziduuri de la tratarea mecanobiologică (instalația TMB din cadrul CMID Țuțora); reziduuri de la compostarea deșeurilor verzi (instalația din cadrul CMID Țuțora); deșeuri de la măturatul stradal, inclusiv deșeuri de pământ și pietre provenite de pe căile publice, de pe raza UAT-urilor din aria delegării; deșeuri din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor care nu pot fi valorificate (DCD colectate de la populația din aria delegării);reziduuri de la valorificarea altor tipuri de deșeuri municipale(voluminoase și textile). Cantitățile de deșeuri reziduale estimate a se depozita: - în anul 2025: 136.289 tone; - medie anuală pe durata activității de eliminare prin depozitare: 98.837 tone/an; Cantitățile DCD de la populația din aria proiectului, estimate a se trata: - în anul 2025: 13.676 tone; - medie anuală DCD pe durata contractului: 13.727 tone/an Având în vedere faptul că pe durata delegării gestiunii activității de eliminare prin depozitare se va epuiza capacitatea de depozitare a investiției actuale, responsabilitățile de mediu vor rămâne integral în sarcina Operatorului serviciului de salubrizare conform prevederilor art. 26, alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor. În acest sens vor fi în responsabilitatea Operatorului închiderea și monitorizarea postînchidere a depozitului, cheltuielile pentru aceste activități fiind acoperite din Fondul de închidere și monitorizare postînchidere constituit și alimentat de OperatorI, conform legii. Operatorul serviciului de salubrizare va asigura serviciile detaliate în Caietul de Sarcini și în Documentația de atribuire.
Identificator intern : 1

5.1.1 Scop

Natura contractului : Servicii
Clasificarea principală ( cpv ): 90531000 Servicii de gestionare a rampelor de gunoi
Clasificare suplimentară ( cpv ): 90500000 Servicii privind deşeurile menajere şi deşeurile

5.1.2 Locul de executare

Subdiviziunea țării (NUTS) : Iaşi ( RO213 )
Țara : România
Informații suplimentare : JUDETUL IASI, COMUNA TUTORA

5.1.3 Durata estimată

Durată : 60 Lună

5.1.4 Reînnoire

Numărul maxim de reînnoiri : 0

5.1.6 Informații generale

Participare rezervată : Participarea nu este rezervată.
Trebuie să fie specificate numele și calificările profesionale ale personalului însărcinat cu executarea contractului : Nu este obligatorie
Proiect de achiziții publice nefinanțat din fonduri UE
Achiziția face obiectul Acordului privind achizițiile publice (AAP) : nu

5.1.9 Criterii de selecție

Criteriu :
Tip : Aptitudinea de exercitare a activității profesionale
Denumire : III.1.1.a) Situatia personala a candidatului sau ofertantului
Descriere : Cerința nr. 1: Operatorii economici care depun oferta nu trebuie să se regăsească în situațiile prevăzute la art. 79-81 din Legea nr. 100/2016. Modalitatea de îndeplinire: Se vor completa și prezenta documentele justificative de către operatorii economici participanți la procedura de atribuire (ofertant/ofertant asociat/subcontractant) cu informațiile aferente situației lor. Documentele justificative care vor fi prezentate în cadrul ofertei sunt următoarele: 1. Declarație prin care ofertantul certifică faptul că nu se încadrează la prevederile art. 79 din Legea 100/2016 (Formular 5.1); 2. Declarație prin care ofertantul certifică faptul că nu se încadrează la prevederile art. 80 din Legea 100/2016 (Formular 5.2); 3. Declarație prin care ofertantul certifică faptul că nu se încadrează la prevederile art. 81 din Legea 100/2016 (Formular 5.3); 4. Cazier judiciar al operatorului economic și al membrilor organului de administrare, de conducere sau de supraveghere al respectivului operator economic, sau a celor ce au putere de reprezentare, de decizie sau de control în cadrul acestuia, așa cum rezultă din certificatul constatator emis de ONRC / actul constitutiv; 5. Cazier fiscal al persoanei juridice; 6. Certificat de atestare fiscală, valabil la data limită de depunere a ofertelor, pentru sediul principal, privind lipsa datoriilor cu privire la plata impozitelor, taxelor sau a contribuțiilor la bugetul general consolidat (buget local, buget de stat), după caz, documente prin care se demonstrează faptul ca operatorul economic poate beneficia de derogările prevăzute la art. 80 alin. (3), (4), (5), art. 81 alin. (2) din Legea nr. 100/2016. 7. Pentru punctele de lucru/sediile secundare se va prezenta o declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea obligațiilor de plată a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor la bugetul general consolidat datorate, conform art. 80, alin. (5) din Legea nr. 100/2016. Notă: Operatorii economici participanți la procedura trebuie să prezinte certificate valabile la data limită de depunere a ofertelor. În cazul ofertanților ce sunt persoane juridice străine se vor prezenta certificate echivalente care să fie valabile la data limită de depunere a ofertelor. În cazul în care în tara de origine sau în țara în care este stabilit Ofertantul, nu se emit astfel de documente sau acestea nu vizează toate situațiile prevăzute la art. 79 – 81, atunci va fi acceptata o declarație pe propria răspundere sau, dacă în țara respectivă nu există prevederi legale referitoare la declarația pe propria răspundere, o declarație autentică dată în fața unui notar, a unei autorități administrative sau judiciare, sau a unei asociații profesionale care are competente în acest sens. Daca există incertitudini referitoare la situația personala a unui Ofertant, entitatea contractanta poate solicita informații direct de la autoritățile competente. Cerința nr. 2: Operatorii economici care depun oferta nu trebuie să se regăsească în situațiile prevăzute la art. 43 și 44 din Legea nr. 100/2016. Modalitatea de îndeplinire: Se va completa și prezenta Declarația privind evitarea conflictului de interese (Formular 5.4). Această declarație va fi completată de ofertant, ofertant asociat, subcontractant și de terțul susținător, după caz. • Persoanele cu funcție de decizie din cadrul entității contractante, în ceea ce privește organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire, sunt următoarele: Costel Alexe – Președinte, Răzvan Gabriel Gheorghiu – Director Executiv, Raul Gângă Fanaragiu - Consilier, Cătălina Mariana Tuduri - Consilier, Gabriela Chirică - Consilier, Radu Daniel Cârstea – Specialist tehnic, Laura Ionela Molocia – Specialist tehnic, Silvica Vasile - Consilier, Lăcrămioara Tofănescu - Consilier, Oana Chiru - Consilier, Ciprian Mihai Marcu – Specialist tehnic; • Persoanele cu putere de reprezentare din cadrul furnizorului de servicii de achiziție implicat în procedura de atribuire: SC ECOMMACT ORD SRL reprezentata prin Traian Nicolae Petrache – Expert extern cooptat. Cerința nr. 3: Operatorii economici care depun oferta vor prezenta Declarația de propria răspundere conform Regulament (UE) 2022/576. Modalitatea de îndeplinire: Se va completa și prezenta Declarația pe propria răspundere Formular 5.5. Această declarație va fi completată de ofertant și ofertant asociat, după caz.
Utilizarea acestui criteriu : Utilizat
Criteriu :
Tip : Aptitudinea de exercitare a activității profesionale
Denumire : III.1.1.b) Capacitatea de exercitare a activitatii profesionale
Descriere : Cerința nr. 1: Operatorii economici care depun oferta trebuie să dovedească o formă de înregistrare în condițiile legii din țara rezidență, din care să reiasă că operatorul economic este legal constituit, că nu se află în niciuna dintre situațiile de anulare a constituirii, precum și faptul că are capacitatea profesională de a realiza activitățile care fac obiectul contractului. Modalitatea de îndeplinire: Se vor prezenta documente justificative de către operatorii economici participanți la procedura de atribuire (ofertant/ofertant asociat/subcontractant) cu informațiile aferente situației lor. Aceste documente justificative sunt: a) Operatorii economici rezidenți vor prezenta Certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului în raza căruia este situat sediul ofertantului din care să rezulte cel puțin informațiile legate de structura acționariatului, reprezentanții legali, obiectul de activitate. Informațiile prezentate trebuie sa fie reale si actuale la data limita de depunere a ofertelor. b) Operatorii economici nerezidenți vor prezenta documente care dovedesc o forma de înregistrare/atestare ori apartenență din punct de vedere profesional, din care sa rezulte abilitarea persoanei juridice/fizice străine de a presta serviciile care fac obiectul prezentului contract, în conformitate cu legislația din țara de origine/țara în care operatorul economic este stabilit. Documentele se vor prezenta însoțite de traducerea autorizata a acestora în limba română.
Utilizarea acestui criteriu : Utilizat
Criteriu :
Tip : Capacitatea economică și financiară
Denumire : Cerința nr. 1: Informații privind situația economică.
Descriere : Ofertantul/Ofertanții asociații vor demonstra un nivel minim al cifrei de afaceri medii anuale pe ultimii 3 ani (2022, 2023, 2024) de cel puțin 25.400.000 lei. Valorile vor fi exprimate in LEI, folosind pentru conversie ratele medii anuale de schimb LEU/EURO comunicate de Banca Centrala Europeană ( www.ecb.int) pentru anii respectivi. Pentru situațiile financiare exprimate în alte monede decât EURO se va folosi pentru conversie rata medie anuala de schimb comunicata de către Banca Central Europeană, ( www.ecb.int). Operatorii economici participanți la procedura de atribuire vor completa Declarația privind cifra de afaceri – Formular 5.6 cu situația economică și financiară aferentă anilor 2022, 2023 și 2024. Pentru ofertanții rezidenți și nerezidenți (în cazul în care publicarea acestor bilanțuri este prevăzută de legislația țării în care este stabilit ofertantul nerezident) bilanțurile contabile pe anii 2022, 2023, 2024 / extrase de bilanț / raport de audit / raport al cenzorilor, după caz, sau orice alte documente echivalente. Din aceste documente trebuie să rezulte mărimea cifrei de afaceri anuale. În cazul asocierii mai multor ofertanți, cerința privind capacitatea financiară a ofertantului poate să fie îndeplinită prin cumul, de grupul de asociați. Documentele justificative prezentate pentru demonstrarea capacității solicitate trebuie să fie valabile la data limită de depunere a ofertelor.
Utilizarea acestui criteriu : Utilizat
Criteriu :
Tip : Capacitatea tehnică și profesională
Denumire : Cerința 1: Certificate emise de organisme independente cu privire la standardele de asigurare a calității.
Descriere : Ofertantul trebuie să facă dovada implementării unui sistem de management al calității conform SR EN ISO 9001 sau echivalent pentru activitatea principală aferentă obiectului contractului (servicii de depozitare), prin prezentarea unor certificate valabile acordate de organisme acreditate, independente sau alte probe/dovezi care confirmă asigurarea unui nivel corespunzător al calității pentru cazurile în care operatorul economic nu a avut acces la un certificat de calitate astfel cum a fost solicitat ori nu a avut posibilitatea de a-l obține în termenul stabilit. Note: Dacă un grup de operatori economici depun o oferta comună, cerința se demonstrează individual de către fiecare membru al asocierii in parte Cerința privind certificarea ISO 9001 sau echivalent nu poate fi îndeplinita prin intermediul unei alte persoane (terț susținător). În cazul în care operatorul economic demonstrează ca nu are acces la un certificat de calitate ori nu a avut posibilitatea de a-l obține până la momentul solicitării, din motive care nu îi sunt imputabile, ofertantul poate prezenta orice alte probe sau dovezi, în măsura în care probele/dovezile prezentate confirmă asigurarea unui nivel corespunzător al calității, echivalent cu cel solicitat prin documentația de atribuire. Ofertantul va prezenta copie conformă cu originalul după documentul de certificare a sistemului de management al calității emis de un organism de certificare acreditat, independent sau orice alte probe sau dovezi prezentate de acesta, dacă prin aceste probe sau dovezi se confirmă entității contractante asigurarea unui nivel corespunzător al calității. Documentul justificativ trebuie să valabil la data limită de depunere a ofertelor. În conformitate cu principiul recunoașterii reciproce, entitatea contractantă va accepta certificate echivalente emise de organisme stabilite în alte state ale Uniunii Europene. Cerința 2: Certificate emise de organisme independente cu privire la standardele de mediu. Ofertantul trebuie sa facă dovada implementării unui sistem de mediu conform SR EN ISO 14001 sau echivalent pentru activitatea principală aferenta obiectului contractului (servicii de depozitare), prin prezentarea unor certificate valabile acordate de organisme acreditate, independente sau alte probe/dovezi care confirmă asigurarea unui nivel corespunzător pentru protecția mediului pentru cazurile în care operatorul economic nu a avut acces la un certificat de calitate privind protecția mediului astfel cum a fost solicitat ori nu a avut posibilitatea de a-l obține în termenul stabilit. Note: Dacă un grup de operatori economici depun o oferta comună, cerința se demonstrează individual de către fiecare membru al asocierii în parte Cerința privind certificarea ISO 14001 sau echivalent nu poate fi îndeplinită prin intermediul unei alte persoane (terț susținător). În cazul în care operatorul economic demonstrează ca nu are acces la un certificat de management de mediu privind protecția mediului ori nu a avut posibilitatea de a-l obține până la momentul solicitării, din motive care nu îi sunt imputabile, ofertantul poate prezenta orice alte probe sau dovezi, în măsura în care probele/dovezile prezentate confirmă asigurarea unui nivel corespunzător al calității, echivalent cu cel solicitat prin documentația de atribuire. Ofertantul va prezenta copie conformă cu originalul după Documentul de certificare a sistemului de management de mediu emis de un organism de certificare acreditat, independent sau orice alte probe sau dovezi prezentate de acesta, dacă prin aceste probe sau dovezi se confirmă entității contractante asigurarea unui nivel corespunzător al managementului de mediu. Documentul justificativ trebuie să fie valabil la data limită de depunere a ofertelor. În conformitate cu principiul recunoașterii reciproce, entitatea contractantă va accepta certificate echivalente emise de organisme stabilite în alte state ale Uniunii Europene.
Utilizarea acestui criteriu : Utilizat
Criteriu :
Tip : Capacitatea tehnică și profesională
Denumire : Cerința nr. 1 : Experiența similară
Descriere : Ofertantul trebuie sa facă dovada ca a prestat în ultimii 3 ani, servicii de natura și complexitatea celor prevăzute în caietul de sarcini pentru minim 98.837 tone. Prin sintagma „ultimii 3 ani” se înțelege ultimele 36 de luni calculate prin raportare la data limită de depunere a ofertelor. Prin sintagma „servicii de natura și complexitatea celor prevăzute în caietul de sarcini” se înțelege servicii de eliminare a deșeurilor în depozite de deșeuri. În cazul unei asocieri liderul asocierii va prezenta un tabel centralizator cuprinzând experiența tuturor membrilor asocierii. Pentru a face dovada îndeplinirii cerinței de calificare ofertantul va completa și prezenta următoarele documente: • Declarație privind lista principalelor servicii prestate în ultimii 3 ani - Formularul 5.7 • Formularul 5.8 • Certificate sau documente emise de beneficiar/procese verbale de recepție/părți relevante ale contractului, din care să reiasă toate elementele necesare pentru confirmarea îndeplinirii cerinței privind experiența similară. Entitatea contractanta va avea dreptul de a se adresa inclusiv beneficiarului final al contractului prezentat drept experiență similară, pentru confirmarea celor prezentate de ofertant. Cerința nr. 2: Informații privind subcontractarea (dacă este cazul): Fără a i se diminua răspunderea în ceea ce privește modul de îndeplinire a contractului, conform art. 94 din Legea nr. 100/2016, ofertantul are dreptul de a include în propunerea tehnică posibilitatea de a subcontracta lucrări sau servicii conexe necesare prestării activităților componente ale serviciului delegat. Entitatea contractantă va verifica inexistenta unei situații de excludere prevăzute la art. 79, 80 și 81 din Legea nr. 100/2016 în legătura cu subcontractanții propuși. Subcontractanții pe ale căror capacități ofertantul se bazează pentru demonstrarea îndeplinirii criteriilor de calificare sunt considerați și terți susținători, caz în care acordul de subcontractare reprezintă, în același timp, și angajamentul ferm. Ofertanții vor prezenta acordul/acordurile de subcontractare încheiate între ofertant și subcontractantul/subcontractanții nominalizat/nominalizați în ofertă, care să conțină activitățile ce revin acestuia/acestora, precum și procentul aferent prestațiilor. Ofertantul va prezenta următoarele documente: • Declarație privind partea/părțile din contract care sunt îndeplinite de subcontractanți - Formular 4.3 • Acord de subcontractare – Formular 4.4 Cerința nr. 3: Informații privind asociații (dacă este cazul): Se va prezenta Formularul 4.2 semnat de fiecare asociat. Se va preciza cine este lider al asocierii și identificarea din punct de vedere fizic și valoric a serviciilor ce vor fi prestate de fiecare asociat. Ofertantul va prezenta acordul de asociere - Formular 4.2
Utilizarea acestui criteriu : Utilizat

5.1.10 Criterii de atribuire

Criteriu :
Tip : Preț
Denumire : Pretul ofertei
Descriere : 1. Nivel Tarif eliminare prin depozitare deșeuri reziduale, stradale, de pământ și pietre provenite de pe căile publice, reziduuri de la instalațiile de tratare a deșeurilor municipale (DEP_rez) Algoritm de calcul: a) Pentru oferta cu nivelul DEP_rez cel mai scăzut se acordă punctajul maxim alocat, respectiv 60 de puncte; b) Pentru celelalte prețuri ofertate punctajul DEP_rez(n) se calculează proporțional, astfel: DEP_rez(n) = (DEP_rez minim ofertat / DEP_rez ofertă n) x punctaj maxim alocat
Categorie a criteriului de atribuire prag : Ponderare (procentaj, valoare exactă)
Număr legat de criteriul de atribuire : 70
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : 2. Tarif tratare a deșeurilor provenite din activități de reamenajare interioară și/sau exterioară a locuințelor (TRA_dcd)
Descriere : Algoritm de calcul: c) Pentru oferta cu nivelul TRA_dcd cel mai scăzut se acordă punctajul maxim alocat, respectiv 10 de puncte; d) Pentru celelalte prețuri ofertate punctajul TRA_dcd(n) se calculează proporțional, astfel: TRA_dcd(n) = (TRA_dcd minim ofertat / TRA_dcd ofertă n) x punctaj maxim alocat
Categorie a criteriului de atribuire prag : Ponderare (procentaj, valoare exactă)
Număr legat de criteriul de atribuire : 20
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : 3. Preț instalație completă cogenerare (INST_chp)
Descriere : Algoritm de calcul: a) Pentru oferta cu nivelul INST_chp cel mai scăzut se acordă punctajul maxim alocat, respectiv 10 de puncte; b) Pentru celelalte prețuri ofertate punctajul INST_chp(n) se calculează proporțional, astfel: INST_chp(n) = (INST_chp minim ofertat / INST_chp ofertă n) x punctaj maxim alocat
Categorie a criteriului de atribuire prag : Ponderare (procentaj, valoare exactă)
Număr legat de criteriul de atribuire : 10
Descrierea metodei care trebuie utilizată dacă ponderarea nu poate fi exprimată prin criterii :
Justificare pentru neindicarea ponderii criteriilor de atribuire :

5.1.11 Documentele achiziției

5.1.12 Condițiile achiziției publice

Condiții de depunere :
Depunere electronică : Nu este permisă
Justificarea faptului că depunerea electronică nu este posibilă : Protecția informațiilor deosebit de sensibile
Descriere : Informatii sensibile
Limbile în care pot fi depuse ofertele sau cererile de participare : română
Termenul-limită pentru primirea ofertelor : 25/04/2025 11:00 +03:00
Clauzele contractuale :
Executarea contractului trebuie efectuată în cadrul unor programe de angajare protejată : Nu
Facturare electronică : Obligatorie
Se va utiliza comanda electronică : nu
Se va utiliza plata electronică : da
Forma juridică pe care trebuie să o adopte un grup de ofertanți căruia i se atribuie un contract : Asociere conform art. 39. din Legea privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii nr 100/2016.

5.1.16 Informații suplimentare, mediere și căi de atac

Organizația responsabilă cu căile de atac : Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor -
Informații privind termenele-limită pentru reexaminare : VI.4.3 Procedura de contestare Precizări privind termenul (termenele) pentru procedurile de contestare: Termenele de contestare și exercitare a căilor de atac sunt cele prevăzute la art. 8 din Legea nr. 101/2016.
Organizația care furnizează informații suplimentare cu privire la procedura de achiziții : ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA PENTRU SALUBRITATE A.D.I.S. IASI -
Organizația care primește cererile de participare : ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA PENTRU SALUBRITATE A.D.I.S. IASI -
Organizația care prelucrează ofertele : ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA PENTRU SALUBRITATE A.D.I.S. IASI -

8. Organizații

8.1 ORG-0004

Denumire oficială : ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA PENTRU SALUBRITATE A.D.I.S. IASI
Număr de înregistrare : 26040211
Adresă poștală : Strada: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 69
Localitate : Iasi
Cod poștal : 700075
Subdiviziunea țării (NUTS) : Iaşi ( RO213 )
Țara : România
Punct de contact : Razvan Gheorghiu
Telefon : 0332401902
Fax : +40 0332401903
Adresa de internet : https://www.adisiasi.ro
Profilul achizitorului : https://www.e-licitatie.ro
Rolurile acestei organizații :
Cumpărător
Organizația care furnizează informații suplimentare cu privire la procedura de achiziții
Organizația care primește cererile de participare
Organizația care prelucrează ofertele

8.1 ORG-0002

Denumire oficială : Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor
Număr de înregistrare : 20329980
Adresă poștală : Str. Stavropoleos nr. 6, sector 3
Localitate : Bucuresti
Cod poștal : 030084
Subdiviziunea țării (NUTS) : Bucureşti ( RO321 )
Țara : România
Telefon : +40 213104641
Fax : +40 213104642
Adresa de internet : http://www.cnsc.ro
Rolurile acestei organizații :
Organizația responsabilă cu căile de atac

8.1 ORG-0001

Denumire oficială : Operator SEAP
Număr de înregistrare : RO42283735
Adresă poștală : Strada: Italiana, nr. 22, Sector: -, Judet: Bucuresti, Localitate: Bucuresti, Cod postal: -
Localitate : Bucuresti
Cod poștal : 020976
Subdiviziunea țării (NUTS) : Bucureşti ( RO321 )
Țara : România
Punct de contact : Roxana Popescu
Telefon : +40 213032997
Adresa de internet : https://www.adr.gov.ro/
Rolurile acestei organizații :
TED eSender
Informații privind anunțul
Identificatorul/versiunea anunțului : daf97279-6d15-4a65-8388-e36cf417c7e4 - 01
Tip de formular : Procedură concurențială
Tip de anunț : Anunț de participare sau de concesionare - regim standard
Data notificării expedierii : 13/03/2025 17:52 +02:00
Data de expediere a anunțului eSender : 13/03/2025 17:00 +02:00
Limbile în care acest anunț este disponibil oficial : română
Numărul de publicare al anunțului : 00170332-2025
Numărul ediției JO S : 53/2025
Data publicării : 17/03/2025