Contract de achiziţie publică de servicii de proiectare constând în reactualizare proiect faza DTAC+PT+DE la obiectivul de investiții “Reabilitarea și Modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafarul Iași”

Contract de achiziţie publică de servicii de proiectare constând în reactualizare proiect faza DTAC+PT+DE la obiectivul de investiții “Reabilitarea și Modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafarul Iași” - conform Caiet de sarcini. Orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari sau informatii suplimentare in legatura cu documentatia …

CPV: 71335000 Estudios de ingeniería, 71322000 Servicios de diseño técnico para la construcción de obras de ingeniería civil, 71356200 Servicios de asistencia técnica
Lugar de ejecución:
Contract de achiziţie publică de servicii de proiectare constând în reactualizare proiect faza DTAC+PT+DE la obiectivul de investiții “Reabilitarea și Modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafarul Iași”
Organismo adjudicador:
JUDETUL IASI
Número de premio:
0

1. Cumpărător

1.1 Cumpărător

Denumire oficială : JUDETUL IASI
Forma juridică a achizitorului : Autoritate regională
Activitatea autorității contractante : Servicii publice generale

2. Procedură

2.1 Procedură

Titlu : Contract de achiziţie publică de servicii de proiectare constând în reactualizare proiect faza DTAC+PT+DE la obiectivul de investiții “Reabilitarea și Modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafarul Iași”
Descriere : Contract de achiziţie publică de servicii de proiectare constând în reactualizare proiect faza DTAC+PT+DE la obiectivul de investiții “Reabilitarea și Modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafarul Iași” - conform Caiet de sarcini. Orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari sau informatii suplimentare in legatura cu documentatia de atribuire, cu respectarea termenului limita stabilit de autoritatea contractanta in instructiunile catre ofertanti/candidati - Sectiunea I.3) Comunicare, respectiv numarul de zile pana la care se pot solicita clarificari inainte de data limita de depunere a ofertelor/candidaturilor: 16 zile. Raspunsurile la solicitarile de clarificari cu privire la documentatia de atribuire vor fi publicate în SEAP, la Sectiunea ”Lista,clarificari, notificari si decizii” din cadrul anuntului de participare. Autoritatea contractantă va răspunde la solicitările de clarificări adresate de operatorii economici până la termenul-limită stabilit conform art. 27 alin (3) din HG 395/2016. Autoritatea contractantă va răspunde NUMAI la solicitările de clarificări adresate de operatorii economici până la termenul-limită stabilit. Autoritatea contractanta va răspunde in mod clar si complet tuturor solicitărilor de clarificări / informațiilor suplimentare, după cum urmează: - în a 20-a zi înainte de data limita de depunere a ofertelor, pentru solicitările de clarificări transmise de operatorii economici cu 25 de zile înainte de data limita de depunere a ofertelor; - în a 11-a zi înainte de data limita de depunere a ofertelor, pentru solicitările de clarificări transmise de operatorii economici cu 16 de zile înainte de data limita de depunere a ofertelor.
Identificatorul procedurii : 403711b1-d5d1-4f63-ad1a-6696d62376ee
Identificator intern : 0
Tip de procedură : Deschisă
Justificarea procedurii accelerate :
Principalele caracteristici ale procedurii :

2.1.1 Scop

Natura contractului : Servicii
Clasificarea principală ( cpv ): 71322000 Servicii de proiectare tehnică pentru construcţia de lucrări publice

2.1.4 Informații generale

Temei juridic :
Directiva 2014/24/UE

5. Lot

5.1 Identificator tehnic pentru lot : LOT-0000

Titlu : Default lot
Descriere : Contract de achiziţie publică de servicii de proiectare constând în reactualizare proiect faza DTAC+PT+DE la obiectivul de investiții “Reabilitarea și Modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafarul Iași” - conform Caiet de sarcini. Obiectul Contractului Etapa 1: Faza de proiectare I: 1.Reactualizare proiect faza DTAC+ DTOE. 2.Scenariu de securitate la incendiu si obtinere aviz ISU. 3. Documentatie obtinere aviz Directia Judeteana de Cultura si obtinere aviz. 4. Studiu de acustica arhitecturala. Faza de proiectare II: Reactualizare PTH+DE. Etapa 2: Asistenta tehnica din partea proiectantului. Durata contractului este structurata astfel : Etapa 1: Faza de proiectare I: 60 de zile de la emiterea ordinului de incepere a serviciilor aferente fazei de proiectare I: 1.Reactualizare proiect faza DTAC+ DTOE. 2.Scenariu de securitate la incendiu si obtinere aviz ISU. 3. Documentatie obtinere aviz Directia Judeteana de Cultura si obtinere aviz DJC. 4. Studiu de acustica arhitecturala. Faza de proiectare II: 30 de zile de la emiterea ordinului de incepere a serviciilor aferente fazei de proiectare II: Reactualizare PTH+DE . Etapa 2: Asistenta tehnica din partea proiectantului- 24 de luni de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, si pe toata durata de executie a lucrarilor. Durata totala a contractului este 27 luni. Valoarea estimata a contractului de proiectare este de : 1.556.949,00 lei fara TVA.
Identificator intern : 1

5.1.1 Scop

Natura contractului : Servicii
Clasificarea principală ( cpv ): 71322000 Servicii de proiectare tehnică pentru construcţia de lucrări publice
Clasificare suplimentară ( cpv ): 71335000 Studii tehnice
Clasificare suplimentară ( cpv ): 71356200 Servicii de asistenţă tehnică

5.1.2 Locul de executare

Subdiviziunea țării (NUTS) : Iaşi ( RO213 )
Țara : România
Informații suplimentare : Judetul Iasi

5.1.3 Durata estimată

Durată : 27 Lună

5.1.4 Reînnoire

Numărul maxim de reînnoiri : 0

5.1.6 Informații generale

Proiect de achiziții publice nefinanțat din fonduri UE
Achiziția face obiectul Acordului privind achizițiile publice (AAP) : da

5.1.10 Criterii de atribuire

Criteriu :
Tip : Preț
Denumire : Pretul ofertei
Descriere : Punctajul se acorda astfel: a) Pentru cel mai scazut dintre preturi se acorda punctajul maxim alocat; b) Pentru celelalte preturi ofertate punctajul P(n) se calculeaza proportional, astfel: P(n) = (Pret minim ofertat / Pret n) x punctaj maxim alocat.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 40
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : Experiența profesională a personalului cheie : arhitect sef cu drept de semnătură din partea OAR
Descriere : a) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea între 2 și 3 proiecte se acordă ¼ din punctajul maxim alocat acestui specialist/expert; b) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea între 4 și 5 proiecte se acorda ½ din punctajul maxim alocat acestui specialist/expert; c) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea în 6 sau mai multe proiecte se acordă punctajul maxim alocat acestui specialist/expert. Se considera proiecte similare contractele încheiate în vederea elaborării/ reactualizarii de documentatii tehnice de proiectare (faza SF/DALI/Pth/Pth+DDE) pentru constructii civile noi și/sau existente, incadrate in categoria de importanta minim ”C” sau superioară conform HG 766/1997. Prin sintagma "construcții civile” se va înțelege clădiri : - de locuit: apartamente, hoteluri - social-culturale: spitale, teatre, biblioteci, școli, biserici - administrative: tribunale, birouri - pentru comerț: bănci, magazine - pentru transporturi: autogări, gări.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 8
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : Experiența profesională a personalului cheie: Structură : inginer proiectant rezistență
Descriere : a) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea între 2-3 proiecte se acordă ¼ din punctajul maxim alocat acestui specialist/expert; b) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea între 4-5 proiecte se acorda ½ din punctajul maxim alocat acestui specialist/expert; c) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea în 6 sau mai multe proiecte se acordă punctajul maxim alocat acestui specialist/expert. Se considera proiecte similare contractele încheiate în vederea elaborării/ reactualizarii de documentatii tehnice de proiectare (faza SF/DALI/Pth/Pth+DDE) pentru constructii civile noi și/sau existente, incadrate in categoria de importanta minim ”C” sau superioară conform HG 766/1997. Prin sintagma "construcții civile” se va înțelege clădiri : - de locuit: apartamente, hoteluri - social-culturale: spitale, teatre, biblioteci, școli, biserici - administrative: tribunale, birouri - pentru comerț: bănci, magazine - pentru transporturi: autogări, gări.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 6
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : Experiența profesională a personalului cheie: Instalații : inginer proiectant instalații
Descriere : a) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea între 2-3 proiecte se acordă ¼ din punctajul maxim alocat acestui specialist; b) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea între 4-5 proiecte se acorda ½ din punctajul maxim alocat acestui specialist; c) Pentru experiența dovedită prin implicarea în proiecte similare, pe aceeași poziție sau pe o poziție superioară celei pe care o va deține în prezentul proiect, constând în implicarea în 6 sau mai multe proiecte se acordă punctajul maxim alocat acestui specialist. Se considera proiecte similare contractele încheiate în vederea elaborării/ reactualizarii de documentatii tehnice de proiectare (faza SF/DALI/Pth/Pth+DDE) pentru constructii civile noi și/sau existente, incadrate in categoria de importanta minim ”C” sau superioară conform HG 766/1997. Prin sintagma "construcții civile” se va înțelege clădiri : - de locuit: apartamente, hoteluri - social-culturale: spitale, teatre, biblioteci, școli, biserici - administrative: tribunale, birouri - pentru comerț: bănci, magazine - pentru transporturi: autogări, gări.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 6
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : Propunerea tehnică, precum și demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și planificarea adecvată a resurselor umane și a activităților - III.1. Abordarea propusă pentru implementarea contractului
Descriere : a)Abordarea propusă pentru implementarea contractului este corelată cu specificul contractului și cu necesitațile obiectivului studiat, detaliate in documentatia tehnico-economica initiala anexata. Propunerile se bazeaza în mare masură pe o serie de metodologii, metode și/sau instrumente testate*1), recunoscute*2) și care demonstrează o foarte bună înțelegere a contextului, respectiv a particularității sarcinilor stabilite, în corelație cu aspectele –cheie, precum și riscurile și ipotezele identificate - Foarte bine - 10 puncte. b)Abordarea propusă pentru implementarea contractului este parțial corelată cu specificul contractului și cu necesitățile obiectivului studiat, detaliate in documentatia tehnico-economica initiala, respectiv metodologia și tehnicile utilizate, în conformitate cu prevederile doc. tehnico-economice initiale, sunt prezentate puțin detaliat și se bazează parțial pe o serie de metodologii, metode și/sau instrumente testate*1), recunoscute*2) și care demonstrează înțelegerea contextului, respectiv a particularității sarcinilor stabilite, în corelație cu aspectele –cheie, precum și riscurile și ipotezele identificate - Bine - 6 puncte. c)Abordarea propusă pentru implementarea contractului este puțin corelată cu specificul contractului și cu necesitațile obiectivului studiat, detaliate în documentatia tehnico-economica , respectiv metodologia și tehnicile utilizate, în conformitate cu prevederile doc. tehnico-economice initiale nu sunt detaliate și nu se bazează pe metodologii, metode și/sau instrumente testate*1), recunoscute*2) și care demonstrează o înțelegere limitata a contextului, respectiv a particularității sarcinilor stabilite, în corelație cu aspectele –cheie, precum și riscurile și ipotezele identificate - Acceptabil - 3 puncte. *1) Metodologiile, metodele și/sau instrumentele au fost utilizate în alte proiecte. *2) Metodologiile, metodele și/sau instrumentele sunt descrise în literatura de specialitate.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 10
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : Propunerea tehnică, precum și demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și planificarea adecvată a resurselor umane și a activităților - III.2. Resursele*3) și realizările corespunzătoare fiecărei activități
Descriere : a)Resursele*3) și realizările corespunzătoare fiecărei activități sunt corelate deplin/în mare masură cu complexitatea fiecărei activități propuse - Foarte bine - 10 puncte. b)Resursele*3) și realizările corespunzătoare fiecărei activități sunt corelate parțial cu complexitatea fiecărei activități propuse - Bine - 6 puncte. c)Resursele*3) și realizările corespunzătoare fiecărei activități sunt corelate într-un mod limitat cu complexitatea fiecărei activități propuse - Acceptabil - 3 puncte. *3) Resursele sunt umane și materiale. Se va lua în considerare și personalul suport.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 10
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : Propunerea tehnică, precum și demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și planificarea adecvată a resurselor umane și a activităților - III.3. Gradul de detaliere privind organizarea activităților necesare îndeplinirii scopului propus în urma derulării tuturor sarcinilor care decurg din contractul de prestări servicii
Descriere : a)Gradul de detaliere privind organizarea activităților necesare îndeplinirii scopului propus în urma derulării tuturor sarcinilor care decurg din contractul de prestări servicii, este unul ridicat și evidențiază relațiile logice dintre activități - Foarte bine - 10 puncte. b)Gradul de detaliere privind organizarea activităților necesare îndeplinirii scopului propus în urma derulării tuturor sarcinilor care decurg din contractul de prestări servicii, este mediu și evidențiază în mică măsură relațiile logice dintre activități - Bine - 6 puncte. c)Gradul de detaliere privind organizarea activităților necesare îndeplinirii scopului propus în urma derulării tuturor sarcinilor care decurg din contractul de prestări servicii, este scăzut și nu evidențiază relațiile logice dintre activități - Acceptabil - 3 puncte.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 10
Criteriu :
Tip : Calitate
Denumire : Propunerea tehnică, precum și demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și planificarea adecvată a resurselor umane și a activităților - III.4 - Detalierea calendarului de implementare a activităților specifice contractului
Descriere : a) Ofertantul prezintă o detaliere a calendarului de implementare a activităților specifice contractului, respectiv prezintă conform cerintelor numărul de acțiuni, subacțiuni și condiționările dintre acestea - Foarte bine - 10 puncte. b) Ofertantul prezintă o detaliere a calendarului de implementare a activităților specifice contractului, respectiv prezintă în mod suficient detaliat numărul de acțiuni, subacțiuni și condiționările dintre acestea - Bine - 6 puncte. c) Ofertantul prezintă o detaliere a calendarului de implementare a activităților specifice contractului, respectiv prezintă în mod limitat numărul de acțiuni, subacțiuni și condiționările dintre acestea - Acceptabil - 3 puncte. Nota: Pentru factorul de evaluare „Propunerea tehnică, precum și demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și planificarea adecvată a resurselor umane și a activităților” a fost stabilit un numar de 4 (patru) subfactori care vor fi utilizați ca puncte de reper în aprecierea factorului: III.1. Abordarea propusă pentru implementarea contractului - maxim 10 puncte, 10 %; III.2. Resursele*3) și realizările corespunzătoare fiecărei activități - maxim 10 puncte - 10 %; III.3. Gradul de detaliere privind organizarea activităților necesare îndeplinirii scopului propus în urma derulării tuturor sarcinilor care decurg din contractul de prestări servicii - maxim10 puncte - 10 %; III.4 - Detalierea calendarului de implementare a activităților specifice contractului - maxim 10 puncte - 10 %. Fiecare subfactor va fi apreciat în funcție de calificativul „foarte bine/bine/acceptabil”. Fiecărui calificativ îi corespunde o notă. Nota pentru calificativul „foarte bine” este 10, nota pentru calificativul ”bine” este 6 iar nota pentru calificativul „acceptabil” este 3. Punctajul tehnic total pentru factorul de evaluare „Propunerea tehnică, precum și demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și planificarea adecvată a resurselor umane și a activităților” se calculează prin însumarea punctajelor tehnice obtinute în urma aplicării algoritmului de calcul aferent fiecărui subfactor de evaluare. Punctajul aferent unui subfactor de evaluare va fi obținut prin acordarea notei corespunzatoare calificativului obținut de oferta respectivă la evaluarea acelui subfactor. Punctajul tehnic total maxim ce poate fi acordat pentru factorul de evaluare „Propunerea tehnică, precum și demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și planificarea adecvată a resurselor umane și a activităților” este de maxim 40 de puncte, 40 %.
Ponderare (procentaj, valoare exactă) : 10
Descrierea metodei care trebuie utilizată dacă ponderarea nu poate fi exprimată prin criterii :
Justificare pentru neindicarea ponderii criteriilor de atribuire :

5.1.15 Aspecte tehnice

Acord-cadru :
Niciun acord-cadru
Informații despre sistemul dinamic de achiziții :
Nu există un sistem dinamic de achiziție

5.1.16 Informații suplimentare, mediere și căi de atac

Organizația responsabilă cu căile de atac : Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor
Organizația care furnizează informații suplimentare cu privire la procedura de achiziții : JUDETUL IASI
Organizația care furnizează mai multe informații cu privire la căile de atac : JUDETUL IASI PRIN CONSILIUL JUDETEAN IASI- DIRECTIA ACHIZITII PUBLICE
TED eSender : Operator SEAP

6. Rezultate

Valoarea tuturor contractelor atribuite în această notificare : 1 498 564,8 Leu românesc

6.1 Rezultate: identificator lot : LOT-0000

A fost selecționat cel puțin un câștigător.

6.1.2 Informații despre câștigători

Câștigător :
Denumire oficială : ARTEHNIS
Ofertă :
Identificatorul ofertei : REF_OF: CAN1132837/CIF: 18287343
Identificatorul lotului sau al grupului de loturi : LOT-0000
Valoarea licitației : 1 498 564,8 Leu românesc
Oferta a fost poziționată în clasament : da
Locul pe lista câștigătorilor : 1
Subcontractare : Da
Valoarea subcontractării : 128 520 Leu românesc
Procentul de subcontractare : 8,58
Informații referitoare la contract :
Identificatorul contractului : 33260
Data încheierii contractului : 05/09/2024
Contractul este atribuit în baza unui acord-cadru : nu

6.1.4 Informații statistice

Oferte/ cereri de participare primite :
Tip de oferte primite : Oferte
Număr de oferte/cereri de participare primite : 6
Tip de oferte primite : Oferte de la ofertanți cu dimensiuni micro, mici sau mijlocii
Număr de oferte/cereri de participare primite : 6
Tip de oferte primite : Oferte depuse de ofertanți înregistrați în alte țări din Spațiul Economic European decât țara cumpărătorului
Număr de oferte/cereri de participare primite : 0
Tip de oferte primite : Oferte depuse de ofertanți înregistrați în țări din afara Spațiului Economic European
Număr de oferte/cereri de participare primite : 0
Tip de oferte primite : Oferte depuse pe cale electronică
Număr de oferte/cereri de participare primite : 6
Gama de oferte :
Valoarea celei mai mici oferte admisibile : 1 255 000 Leu românesc
Valoarea celei mai mari oferte admisibile : 1 498 564,8 Leu românesc

8. Organizații

8.1 ORG-0004

Denumire oficială : JUDETUL IASI
Număr de înregistrare : 4540712
Adresă poștală : Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 69
Localitate : Iasi
Cod poștal : 700075
Subdiviziunea țării (NUTS) : Iaşi ( RO213 )
Țara : România
Punct de contact : Anca Muscheru
Telefon : +40 0232235100
Fax : +40 0232210336
Adresa de internet : https://www.icc.ro
Profilul achizitorului : https://www.e-licitatie.ro
Rolurile acestei organizații :
Cumpărător
Organizația care furnizează informații suplimentare cu privire la procedura de achiziții

8.1 ORG-0002

Denumire oficială : Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor
Număr de înregistrare : 20329980
Adresă poștală : Str. Stavropoleos nr. 6, sector 3
Localitate : București
Cod poștal : 030084
Subdiviziunea țării (NUTS) : Bucureşti ( RO321 )
Țara : România
Telefon : +40 213104641
Fax : +40 213104642
Adresa de internet : http://www.cnsc.ro
Rolurile acestei organizații :
Organizația responsabilă cu căile de atac

8.1 ORG-0005

Denumire oficială : JUDETUL IASI PRIN CONSILIUL JUDETEAN IASI- DIRECTIA ACHIZITII PUBLICE
Număr de înregistrare : 4540712_3
Adresă poștală : B-DUL STEFAN CEL MARE SI SFANT NR. 69
Localitate : Iasi (Iasi)
Cod poștal : 700075
Subdiviziunea țării (NUTS) : Iaşi ( RO213 )
Țara : România
Telefon : +40 232235100
Adresa de internet : https://www.icc.ro
Rolurile acestei organizații :
Organizația care furnizează mai multe informații cu privire la căile de atac

8.1 ORG-0001

Denumire oficială : Operator SEAP
Număr de înregistrare : RO42283735
Adresă poștală : Strada: Italiană, nr. 22, Sector: -, Judet: Bucuresti, Localitate: Bucuresti, Cod postal: 020976
Localitate : Bucuresti
Cod poștal : 020976
Subdiviziunea țării (NUTS) : Bucureşti ( RO321 )
Țara : România
Punct de contact : Roxana Popescu
Telefon : +40 3032997
Fax : +40 3052889
Adresa de internet : https://www.adr.gov.ro/
Rolurile acestei organizații :
TED eSender

8.1 ORG-9000

Denumire oficială : ARTEHNIS
Număr de înregistrare : 18287343
Adresă poștală : Strada Cazimir Otilia, Nr. 15
Localitate : Iasi
Cod poștal : 700400
Subdiviziunea țării (NUTS) : Iaşi ( RO213 )
Țara : România
Telefon : +40 756093833
Fax : +40 332818421
Rolurile acestei organizații :
Ofertant
Câștigătorul acestor loturi : LOT-0000

11. Informații privind anunțul

11.1 Informații privind anunțul

Identificatorul/versiunea anunțului : 5a75701c-6500-494f-bda4-32ee18a49968 - 01
Tip de formular : Rezultat
Tip de anunț : Anunț de atribuire a contractului sau a concesiunii - regim standard
Data notificării expedierii : 06/09/2024 14:27 +03:00
Data de expediere a anunțului eSender : 06/09/2024 12:07 +03:00
Limbile în care acest anunț este disponibil oficial : română

11.2 Informații privind publicarea

Numărul de publicare al anunțului : 00538488-2024
Numărul ediției JO S : 175/2024
Data publicării : 09/09/2024